Ingezonden persbericht


PERSBERICHT Amstelveen, 11 maart 2010

Johannes Schwartz
'Passion'
27.03 t/m 13.06.10 (de einddatum van deze expositie is verlengd!)

Voorbezichtiging 26.03 van 16.00 - 17.00 uur;
en individueel, op afspraak

Opening zondag 28.03 om 16.00 uur.

Johannes Schwartz (München, 1970) exposeert vanaf 27 maart in het Cobra Museum 'Passion', zijn nieuwe serie van 17 foto's op groot formaat.

Schwartz gebruikt fotografie als middel voor het weergeven van verschillende denkbare realiteiten. Zijn carrière nam in 1998 een vlucht met de foto's van in- en exterieurs van kinderhutten, gevolgd door foto's van interieurs van blinden, behandelkamers van psychiaters en opnamen van jagershutten. In 2007 won Johannes Schwartz met zijn serie 'Paintbox' de Cobra Kunstprijs Amstelveen.

'Passion' is een nieuwe fotoserie van een sobere inrichting die stil is blijven staan in de jaren vijftig. De meubels en voorwerpen reflecteren de aanwezigheid van een personage dat het huis vele jaren bewoonde. Dichtgeknoopte plastic tassen, die verspreid zijn door het hele huis, geven het interieur een intieme sfeer.

Hoewel Schwartz' interieurfoto's pure registraties zijn van een aangetroffen situatie, ogen ze als het resultaat van nauwkeurig door hem geënsceneerde opstellingen. De gekozen lichtval roept een sfeer op van een tijdcapsule: de jaren vijftig in contrast met het 'chemisch' gekleurde plastic materiaal.

Schwartz: "De plastic tassen hebben een monumentale vluchtigheid die mij blijft fascineren; je verwacht dat de bewoonster ieder moment terugkomt, maar de laag met stof doet anders denken."

Ter gelegenheid van de tentoonstelling verschijnt een publicatie.

Auteur Bianca Stigter schreef voor de publicatie de tekst 'Verzonnen'. Hierin laat ze op associatieve wijze haar gedachten gaan over onderwerpen als kleur, stofuitdrukking, knuffels, recycling, etiquette en vergankelijkheid. Bianca Stigter studeerde geschiedenis en is redacteur van NRC Handelsblad. Eerder publiceerde ze onder meer 'Goud uit stro. Het menselijk lichaam als avontuur' en 'De ontsproten Picasso'.

Johannes Schwartz, Passion
Fotografie Johannes Schwartz
Tekst Bianca Stigter
Ontwerp Willem van Zoetendaal
G-Books, Amsterdam, 2010
36 pagina's full colour, E 17,50

ISBN 978-90-815303-1-6
De publicatie Passion is de eerste uitgave van de nieuwe uitgeverij G-Books.

Voor meer informatie: paoliendjie@gmail.com



Ingezonden persbericht