Ingezonden persbericht


24 maart 2010

"Zo de ouden zongen, zo piepen de jongen":

regionaal erfgoedproject, maar ook jong artistiek talent te gast in het Antwerpse Diamantmuseum!

Frappant Xpo vanaf 27/3 ­ Schitterend Geslepen vanaf 1/4 en Diamonds Love Kids vanaf 5/4

----------
Zaterdag 27 maart gooit het Diamantmuseum Provincie Antwerpen er de beuk in met een uitzonderlijke GRATIS avondopening tussen 19u30 en 22u. Aanleiding is Frappant XPO, een initiatief van provincie Antwerpen in samenwerking met AmuseeVous dat zich richt tot jongeren en visuele kunst.

Deelnemend kunstwerk Frappant XPO
Diamantmuseum - Leen Hermans

De doelstelling van Frappant XPO is enerzijds om jongeren te stimuleren tot het maken van visuele kunst en anderzijds om jongeren en musea dichter bij elkaar te brengen. Er werden 35 kunstenaars geselecteerd die een werk maken voor Frappant XPO. Zeven jonge kunstenaars zijn vanaf zaterdag 27/3 tot 18/4 te gast in het Diamantmuseum. De reizende tentoonstelling "Schitterend Geslepen" gaat in 2010 naar een tiental gemeenten in de provincie Antwerpen. Vanaf 1 april (tot 25 mei 2010) valt de eer te beurt aan het Diamantmuseum Provincie Antwerpen. Het resultaat is de apotheose van het gelijknamige project dat gedurende drie jaar het (immateriële) erfgoed rond de diamantbewerking in de Kempen inventariseerde, registreerde en ontsloot. De ambachtelijke en vaak illegale thuisnijverheid liet relatief weinig materiële sporen na. "Schitterend Geslepen" besteedt daarom vooral aandacht aan de mondelinge verhalen van (voormalige) Kempense diamantbewerkers en hun familie.

Het verstellen van diamant in de Antwerpse Kempen.

Wie was de eerste Kempense diamantbewerker? Wat is een 'naadtang'? Hoe was de sfeer in de ontelbare fabriekjes? Hoeveel verdienden de diamantbewerkers? Hoe staat de Kempense diamantnijverheid er nu voor? In de tentoonstelling "Schitterend Geslepen" krijgt de bezoeker het antwoord op al deze vragen. Meer informatie via www.schitterendgeslepen.be. "Schitterend Geslepen", is een initiatief van de gemeente Nijlen in samenwerking met het Antwerpse Diamantmuseum.

Diamonds Love Kids
Zo'n 250 jongens en meisjes tussen 10 en 12 jaar, afkomstig uit elf Antwerpse scholen, brachten eind december 2009 een intensief bezoek achter de schermen van de diamantsector. Ze mochten vervolgens creatief aan de slag en het resultaat van de tekenwedstrijd rond diamant wordt vanaf 5 april (tot 18 april) tentoongesteld in het Diamantmuseum. Toegang tot deze diamanttekeningen is GRATIS. De creaties kaderen in het project "Diamonds Love Kids", een initiatief van het AWDC, (Antwerp World Diamond Centre - www.awdc.be), in samenwerking met onder meer het Diamantmuseum en de Stad Antwerpen.