Dienstenbond CNV

Nieuws

26 maart 2010

CAO onderhandelingen HEMA zijn van start gegaan

Recent is CNV Dienstenbond begonnen met het onderhandelen over een nieuwe cao HEMA. Deze cao is eigenlijk al sinds 1 februari jl. afgelopen. De werkgever heeft echter geen haast gemaakt om het overleg op te starten. Dit kan te maken hebben met het terugbrengen van rust op de werkvloer nadat er veel commotie is geweest over het nieuwe besturingsmodel. Waarschijnlijk is echter ook dat zij gewacht heeft op de financiële cijfers over 2009. Deze zijn ons tijdens ons overleg medegedeeld en zijn zeker niet slecht.

HEMA groeit. Het aantal van 500 winkels is in 2009 gepasseerd en de planning is ook om in 2010 de nodige nieuwe winkels te openen. Over 2009 is de netto omzet met 3% gestegen. Dit komt met name door de nieuwe winkels want in de bestaande winkels bleef de omzet nagenoeg gelijk. En dit laatste punt is nu juist voor HEMA reden om (nog) geen loonbod te doen. Dit is een onhoudbaar voorstel wat CNV Dienstenbond betreft. Hieruit blijkt totaal geen waardering voor het harde werken dat u heeft gedaan om deze mooie omzetcijfers te behalen. CNV Dienstenbond zet in om de arbeidsvoorwaarden met 2% te verbeteren waarbij 1,25% hiervan gebruikt kan worden om de lonen te laten stijgen. Bij de volgende onderhandelingsronde komen we hier uiteraard stevig over te spreken met uw werkgever.

In de voorstellen die de werkgever ons wel heeft gedaan staan verslechteringen. Zo wordt voorgesteld de wettelijke vakantiedagen voortaan verplicht op te nemen. Dat zijn 152 uur van de 190 uur waar een fulltimer (38 uur per week) recht op heeft. Voor anderen is dit natuurlijk naar rato. Daarnaast wil HEMA dat alle werknemers verplicht kunnen worden om max. 2 avonden te komen werken. Naast koopavond heeft HEMA kennelijk de wens om op een andere avond in de week mogelijkheid te hebben om winkels aan te vullen e.d. Het is een poging om de werktijdregeling, waar instemming van de OR is vereist, in de cao te zetten. Weer een voorstel om verder te flexibiliseren dus. Daarnaast zijn er nog voorstellen over het aanscherpen van het ziekteverzuim controlereglement en het afschaffen van de pedicure regeling.

CNV Dienstenbond wil tijdens de onderhandelingen erg graag aandacht voor werkplezier. Gezien de geluiden die vanaf de werkvloer bij ons doorklinken is er sprake van een slechte communicatie tussen medewerkers en top van de organisatie. Er wordt stevig gestuurd op krappe uren inzet, taken worden aangepast of verschoven en de gevraagde flexibiliteit van medewerkers kent haast geen grenzen meer. Dit alles wordt doorgevoerd zonder dat duidelijk wordt waarvoor dat allemaal nodig is. Daarom willen we graag een onafhankelijk onderzoek naar de werkdruk, extra aandacht voor duidelijke interne communicatie een goed en duidelijk systeem van functioneringsgesprekken waarbij, zoals het hoort, de input ook vanuit de medewerker kan komen. Bij vervelende ervaringen op bovenstaande verzoek ik u hierover met mij contact op te nemen. Mocht u andere ideeën hebben om uw werkplezier te vergroten dan hoor ik die graag.

Tot nu toe zijn we slechts toegekomen aan elkaars voorstellen te bespreken. Op 6 april gaan we echt onderhandelen. De sfeer aan tafel is constructief. Ook uw werkgever laat blijken graag een cao te willen. We proberen op korte termijn tot een resultaat te komen. Na de 6e zult u z.s.m. worden geïnformeerd over de uitkomsten.

U bent al lid van CNV Dienstenbond, hartelijk dank daarvoor! Met meer collega's die lid zijn kunnen we echter meer bereiken. Wilt u uw collega's het lidmaatschap aanbevelen dan heel graag! Momenteel is er een actie gaande waarbij u, bij het aanbrengen van een CNV lid, gratis een concert van Guus Meeuwis kunt bijwonen.

Actief meedenken?
Wilt u als kaderlid actief meedenken en meepraten met CNV Dienstenbond over de nieuwe CAO, dan vragen wij u contact met ons op te nemen. Er is nog steeds ruimte voor nieuwe aanmeldingen. Dank aan degenen die zich reeds hebben gemeld.

Mocht u naar aanleiding van het voorgaande vragen, opmerkingen en/of reacties hebben dan kunt u contact opnemen met uw bestuurder Marten Jukema (tel: 023-5651052 of per e-mail
m.jukema@remove-this.cnvdibo.nl).

Speciale actie!
Werf een nieuw lid en ga (samen) naar Guus*!

Als u nu een nieuw CNV-lid werft krijgt u twee kaartjes voor het live-concert van Guus Meeuwis op zaterdag 5 juni of maandag 14 juni as. Grijp die kans en kom snel in actie want het aantal kaartjes is beperkt. Kijk voor alle informatie op:
www.cnv.nl/actie


* Wilt u liever een Irischeque ontvangen? Kijkt u dan op: cnvdienstenbond.nl/lidwerftlid