Foodwatch: Appelsientje Hollands Fruit komt helemaal niet uit Holland


AMSTERDAM, 20100327 -- Appelsientje Multi Vitamientje Hollands Fruit leidt consumenten stevig om de tuin. Er zit geen echt `Hollands fruit' in deze zogenaamde vruchtendrank, maar concentraat afkomstig uit verschillende landen. Appelsientje `met de natuurlijk goedheid van fruit' bestaat voor de helft uit water en moet op smaak worden gebracht met zoetstof en toegevoegde aroma's. Wel voegt fabrikant FrieslandCampina aan Appelsientje een ware pillendoos van synthetische vitamines toe, die weinig met echte appelsap te maken hebben. foodwatch vindt dat FrieslandCampina de wens van de consument voor een eerlijk product serieus moet nemen.

De appels, peren, citroenen en druiven springen juichend van het pak vol `Hollands fruit'. Maar sinds wanneer komen citroenen uit Nederland? En in piepkleine lettertjes op de zijkant van het pak staat dat het fruit juist niet uit Nederland afkomstig is. Bij navraag legt de marketing afdeling van FrieslandCampina aan foodwatch uit wat de fabrikant écht bedoelt met `Hollands Fruit': De helft van het fruit is afkomstig van appelrassen die ook in theorie in Nederland zouden kunnen groeien. Het sap is echter afkomstig van buiten onze landsgrenzen. Volgens de fabrikant is er namelijk niet genoeg fruit in Nederland verkrijgbaar. Uit welke landen het fruitconcentraat wordt geïmporteerd, wil FrieslandCampina foodwatch niet melden.

De enige verklaring waarom Appelsientje zijn Multi Vitamientje als Hollands fruit verkoopt is: marketing. Steeds meer mensen willen regionale producten kopen, om deze te steunen of om milieuredenen. Deze groeiende vraag is de enige verklaring voor de aanbeveling 'Hollands Fruit' op het pak Appelsientje. Friesland Campina maakt met deze misleidende verpakking misbruik van de goede bedoelingen van consumenten, vindt foodwatch.

Appelsientje Multivitamientje Hollands Fruit bestaat voor de helft uit fruitconcentraat: geen vers fruit, maar fruit dat is gedroogd en bewerkt en dat na vervoer weer wordt aangemengd . De andere helft is voornamelijk water met zoetstof, aroma's en synthetische vitamines. Met een overdaad aan synthetische vitamines wil FrieslandCampina de indruk wekken van een zeer gezond drankje. Jammer voor de adviezen van serieuze voedingsdeskundigen, vindt foodwatch, want die raden mensen aan om gewoon verse groenten en fruit te eten voor de dagelijkse vitaminebehoefte.

'FrieslandCampina gaat echt te ver met Appelsientje Multi Vitamientje Hollands Fruit, door een slap aftreksel van fruit te verkopen en de klant glashard voor te liegen', zegt Bart van Opzeeland van foodwatch. 'Bij dit soort fabrikanten draait het allang niet meer om een eerlijk, regionaal product. Zulke merken verkopen hun klanten steeds goedkopere ingrediënten tegen steeds hogere prijzen.'

E-mail actie
Wie gezond en goed voedsel belangrijk vindt, kan via de website www.foodwatch.nl een e-mail sturen om FrieslandCampina te vragen voortaan eerlijk te zijn over de samenstelling van `Appelsientje Multi Vitamientje Hollands Fruit'.

Foodwatch