Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Tentoonstelling - Op reis met Hendrik Jan Wolter
27 maart t/m 20 juni 2010

MUSEUM FLEHITE
Westsingel 50
3811 BC Amersfoort

Op reis met Hendrik Jan Wolter
zaterdag 27 maart - zondag 20 juni 2010

Vanaf 27 maart is in Museum Flehite een overzicht van schilderijen en werken op papier te zien van de Nederlandse (post-)impressionist Hendrik Jan Wolter (Amsterdam 1873 - 1952 Amersfoort). Het is de grootste presentatie tot nu toe, van een schilder die een geheel eigen positie innam in de moderne Nederlandse schilderkunst. Wolter was een veelzijdig kunstenaar, die stads- en havengezichten, landschappen en figuurstukken vervaardigde. In de tentoonstelling wordt ruime aandacht besteed aan het werk dat Wolter tijdens en naar aanleiding van zijn buitenlandse reizen maakte. Wolter reisde regelmatig naar Italië, Engeland en Frankrijk, waar hij 'en plein air' schetste en kleine olieverfstudies maakte. Veel buitenlands werk wordt gekenmerkt door de weergave van licht in heldere kleuren en is opgebouwd in een impressionistische toets. Wolter werkte aanvankelijk in een naturalistische stijl. Later werd zijn werk, na de kennismaking met de internationale moderne kunst, impressionistisch. Wo lter was al tijdens zijn leven een gevierd kunstenaar, zijn werk werd door verschillende musea aangekocht.

Aangetrokken door het water
Wolter volgde een opleiding aan de Académie des Beaux Arts in Antwerpen en verbleef daarna enige tijd in Parijs. Vanaf 1909 -hij woonde toen in Laren- reisde hij regelmatig naar Engeland. Hij kwam graag in de vissersplaatsen Polperro en St. Ives, waar hij de zeilboten in de havens schilderde en de lichtreflecties in het water met korte kwaststreken, in een helder palet vastlegde. Wolter was gefascineerd door de weergave van water: van licht deinend water in een Bretonse haven, tot schuimend, opspattend water, dat ergens tegen de Engelse rotskust slaat. Behalve Engeland waren ook Frankrijk en Italië favoriete reisdoelen. Ook in die landen trokken plaatsen aan zee hem aan, zoals het Italiaanse havenstadje Camogli bij Genua en natuurlijk dé stad der watersteden: Venetië. De tentoonstelling in Museum Flehite toont een brede selectie van werken waarin Wolters liefde voor het water, de zee en de buitenlandse havens naar voren komt.

Verstilde Amersfoortse werken
Wolter vond zijn inspiratie niet alleen in het buitenland. Vanuit Leusden, waar hij tussen 1899 en 1904 woonde, trok hij veelvuldig naar Amersfoort. Hij tekende en schilderde er de grachten en de singels, de markt op de Hof en veelvuldig de sfeervolle, middeleeuwse Muurhuizen. Het Amersfoortse werk wordt gekenmerkt door een nostalgische sfeer en is uitgevoerd in een negentiende eeuwse beeldtaal: een donker palet en een ingehouden toets. In Amersfoort schilderde Wolter ook een aantal monumentale figuurstukken. Een belangrijk voorbeeld hiervan is het schilderij Gastelingen van het St. Pieters- en Bloklandsgasthuis uit de collectie van Museum Flehite; een van de hoogtepunten in de tentoonstelling. De Amersfoortse werken worden in een aparte zaal tentoon gesteld en vormen zo de opmaat naar Wolters latere impressionistische werk.

Amstelgezichten
Vanaf 1914 woonde Wolter met zijn gezin in Amsterdam. Hij bezat er een atelier met uitzicht op de Amstel. Hier ontstonden zijn beroemde (en inmiddels kostbare) Amstelgezichten: hij legde het uitzicht op het water in alle jaargetijden en in uiteenlopende weersomstandigheden vast. Wolter verliet ook het atelier en schetste en schilderde de rivier, gezeten direct aan de kant van het water, of werkte soms vanuit zijn woonboot die in de Amstel lag. Wolter was in die periode in de bloei van zijn carrière, zijn Amstelgezichten waren bijzonder in trek, zowel onder verzamelaars als bij musea. Wolter was lid van vele kunstenaarsverenigingen, zoals Arti et Amicitiae en exposeerde veel. Hij was in zijn tijd een gevierd kunstenaar geworden.

Rijksacademie
In 1924 werd hij benoemd tot professor aan de Rijksacademie in Amsterdam. In de periode waarin Wolter werkzaam was aan de Rijksacademie, schilderde hij niet veel meer. Na zijn pensionering in 1938 pakte hij het schilderen weer op. Zijn artistieke bloeitijd lag toen echter al achter hem. Langzaamaan werd zijn gezondheid slechter en kwam er van schilderen steeds minder. Wolter overleed in 1952 in een ziekenhuis in Amersfoort. Wolter is een gewaardeerd schilder gebleven en na zijn dood is hij nog verschillende malen herdacht met een overzichtstentoonstelling, zoals in in 1964 in De Zonnehof en in 1992 in Museum Flehite. In dat museum is permanent een zaal gewijd aan Wolters Amersfoortse werken. De tentoonstelling Op reis met Hendrik Jan Wolter, waarvoor werken uit belangrijke museale en particuliere collecties in bruikleen zijn verkregen, biedt de unieke gelegenheid het vroege werk in verband te brengen met het coloristische, buitenlandse werk van een van Nederlands weinige échte im pressionisten.

Publicatie
De tentoonstelling is samengesteld door gastconservator Maarten Jager. Bij de tentoonstelling verschijnt een monografie/catalogus, geschreven door Maarten Jager en Renske van der Linde, uitgegeven door Uitgeverij Bekking te Amersfoort (prijs ¤ 29,90).

/////////// einde bericht ///////////

De tentoonstelling Op reis met Hendrik Jan Wolter is tot stand gekomen met steun van Rabobank Amersfoort, hoofdsponsor van Museum Flehite en Wolter & Dros TBI techniek