Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

FORT RAMMEKENS OPENT HAAR DEUREN MET SPECIALE ACTIVITEIT EN BIJZONDERE ONDERZEEBOOT

Bezoek het oudste zeefort van West-Europa (1547)

Vanaf zaterdag 27 maart tot en met zondag 31 oktober 2010 is fort Rammekens weer toegankelijk voor bezoekers. Ga terug in de tijd en ontdek de groene oase op Walcheren waar historie, cultuur en natuur samenkomen. Op zondag 28 maart vinden er in en om het fort spectaculaire demonstraties handboogschieten plaats. De demonstraties zijn leuk om mee te maken; de vrijwilligers geven de hele dag uitleg.

Het goed bewaarde fort, vlakbij Vlissingen, bestaat uit een aantal ruimtes; de zogenaamde kazematten. In deze ruimtes zijn diverse exposities te zien. Zo is er een vaste expositie over de geschiedenis van het fort. In één van de kazematten draait een film over de inundatie van Walcheren door de geallieerden in 1944.

Laat u rondleiden
Fort Rammekens ligt in een bijzonder natuurgebied. Naast een bewogen geschiedenis heeft de omgeving unieke flora en fauna te bieden. Het fraaie bosgebied Rammekenshoek is een heerlijke plek om te wandelen. Aan dit enige schor van Walcheren groeien aan de rand zeekraal, lamsoor en zeeweegbree. De zilte geur van het schor trekt niet alleen mensen maar ook tal van vogels. Het is mogelijk om met een enthousiaste IVN-gids (natuurgids van de Vereniging voor Natuur- en Milieueducatie) een rondwandeling te maken in en rond het fort.

Op zondag 28 maart opent het fort de deuren al om 10.00 uur. De hele dag zijn er dan in en om het fort spectaculaire demonstraties handboogschieten. Iedereen kan komen kijken. Handboogschieten is een oude sport. De activiteit is bijna net zo oud als de mensheid zelve. Vele eeuwen was schieten met pijl en boog immers bittere noodzaak; pas nadat het buskruit was uitgevonden, werd het een sport. Rond fort Rammekens wordt een wedstrijdparcours uitgezet. Hierbij worden natuurlijke hindernissen gebruikt om het de schutters qua afstanden schatten en schieten zo moeilijk mogelijk te maken. Het parcours wordt verschoten in groepen van ongeveer vijf tot zes personen. Daarbij begint iedere groep bij een ander doel, zodat alle groepen tegelijk klaar zijn. Aan de wedstrijd in en rond fort Rammekens doen 200 schutters mee. Voor publiek is het leuk om dit mee te maken. De vrijwilligers van handboogsociëteit 'd'Eendracht' geven graag uitleg over de demonstraties. Ook kinderen zijn van harte welkom.

Unieke onderzeeër te zien in fort Rammekens

In fort Rammekens is een eenmansonderzeeboot van het type Biber te zien. Dit bijzondere vaartuig behoorde tot de zogenaamde Duitse Kleinkampfmittel (kleine gevechtsmiddelen), die aan het einde van de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers werden ingezet, als geheim wapen tegen het scheepvaartverkeer op de Westerschelde. Deze Kleinkampfmittel, bestonden onder andere uit een- en tweemansonderzeebootjes en snelle met explosieven geladen motorbootjes, en werden ingezet om de geallieerde konvooien van en naar Antwerpen zoveel mogelijk afbreuk te doen. De havenstad Antwerpen was op 4 september in geallieerde handen gevallen en het was de Duitse Kriegsmarine er alles aan gelegen om de vaart naar Antwerpen te verhinderen. Deze Biber werd op oudejaarsdag 1950 op de rede van Vlissingen gevonden en via het Oranjemolen strandje geborgen. Onlangs is het bootje door enthousiaste vrijwilligers van de Vrienden van het Muzeeum en het Gemeentearchief prachtig gerestaureerd. De Biber is nu te bewonderen in het fort. Wie de kleine cockpit ziet kan zich een voorstelling maken van de benauwde omstandigheden van de bestuurder, die moederziel alleen naar zee werd gestuurd.

Rondleidingen in en om het fort
In 2010 is er van 15 juni tot en met 31 augustus op dinsdagavond een rondleiding om 19.30 uur. Van 13 juni tot en met 26 september is er op zondagmiddag ook een rondleiding om 14.00 uur. In de vakanties zijn er vaak extra rondleidingen in en rond het fort. Rondom de herfstvakantie kunt u op 31 oktober meewandelen met een rondleiding. Deze start om 14.00 uur. In de kerstvakantie is er een extra rondleiding op 26 december. Ook deze rondleiding start om 14.00 uur. Kaarten voor de rondleiding kosten ¤ 2,50 per persoon en zijn op de dag zelf te verkrijgen bij het fort. Toegang tot het fort is bij de prijs inbegrepen.

Verschillende mogelijkheden
De kazematten die vrij zijn worden vaak ingericht door kunstenaars die daar hun (tijdelijke) expositie willen houden. Daarnaast is het zelfs mogelijk om het hele fort af te huren. Denk bijvoorbeeld aan een bruiloft, een personeelsbijeenkomst of zelfs een kinderfeest.

Expositie Betsy de Jonge
Door de middeleeuwse sfeer die er in het fort heerst, komen exposities vaak goed tot hun recht. Vanaf de meivakantie zal kunstenares Betsy de Jonge haar werk tonen in het fort. De Jonge verwierf bekendheid met het kunstproject 'Dijken van wijven' en zij ontwierp diverse prijzen, zoals de 'Innovatieprijs Toerisme 2008' en exposeerde in binnen- en buitenland..

Het fort was een plaats waar strijd is gevoerd. Met dit gegeven is Betsy aan het werk gegaan voor haar expositie '@ermergo' Haar werk, dat dus speciaal voor het fort gemaakt werd, zal in meerdere ruimtes te zien zijn. Naast deze tijdelijke tentoonstelling is er ook een aantal vaste exposities te zien.

Fototentoonstelling 'de vier seizoenen van Rammekens' Eén van de kazematten is gereserveerd voor een fraaie fototentoonstelling over 'De vier seizoenen van Rammekens'. De ruim negentig foto's, die gemaakt zijn door Jaap Klein en Karen van de Velde, laten u het fort, de kreken, de flora, vogels, bomen en verschillende soorten lichtval zien.

Tentoonstelling keramiek
De Glazen Pui is een onderdeel van stichting Arduin. Daar worden de mooiste en meest kleurrijke keramische potten en dierfiguren gemaakt. Deze zijn momenteel te zien in één van de andere kazematten. Het is ook mogelijk om een werkstuk te kopen.

Het fort is van 27 maart tot en met 31 oktober geopend van dinsdag t/m zondag van 13.00 - 17.00 uur. Op zondag 28 maart opent het fort om 10.00 uur haar deuren. Wijzigingen onder voorbehoud. Kijk voor de meest recente informatie op www.fortrammekens.nl. U kunt ook bellen naar 0118-41 24 98. U vindt het fort aan de Rammekensweg in Vlissingen-Oost.

Het Zeeuws maritiem muZEEum in Vlissingen beheert fort Rammekens. Omdat het fort veel te bieden heeft, zowel op het gebied van cultuur als natuur, is er een samenwerkingsverband ontstaan tussen Staatsbosbeheer en het muZEEum. Hierdoor is het mogelijk is om het oudste zeefort van West-Europa te bezoeken.

U vindt het fort aan de Rammekensweg bij Ritthem, ten oosten van Vlissingen. Fort Rammekens is van eind maart tot en met oktober dagelijks geopend van 13.00 uur tot 17.00 uur, met uitzondering van de maandag. Voor meer informatie kunt u bellen met het Zeeuws maritiem muZEEum, telefoon 0118- 41 24 98.

Maart 2010