Ingezonden persbericht


Persbericht

Ede, 16 maart 2010

EDE VANUIT DE LUCHT

Luchtfoto's van de Gemeente Ede

27 maart t/m 20 juni 2010

De tentoonstelling "Ede vanuit de lucht, luchtfoto's van Ede" geeft letterlijk en figuurlijk een beeld van de Gemeente Ede zoals het nu is. De tentoonstelling kwam tot stand naar aanleiding van het gelijknamige boek "Ede vanuit de lucht". Uit het boek is een selectie gemaakt van de typische plekjes die de Gemeente Ede rijk is. Een selectie van foto's is groot afgedrukt te bewonderen in deze tentoonstelling. Daarnaast aangevuld met films en voorwerpen over dit onderwerp. Speciaal voor kinderen is er een fotospeurtocht waaraan een klein prijsje is verbonden.

Ede is een gemeente in het centrum van het land. De eerste associatie van iemand die niet bekend is met Ede is meestal treinstation Ede-Wageningen. Maar Ede is veel meer en dat weten zij die er wonen en werken. Het Nationaal Park De Hoge Veluwe ligt volledig binnen de gemeentegrenzen en daarmee ook het vermaarde Kröller-Müller Museum. Daarnaast is er ook veel bebouwing en bewoning in de gemeente. Behalve de centrumplaats Ede met de meeste inwoners van de gemeente, zijn er nog de buitendorpen Bennekom, De Klomp, Ederveen, Lunteren, Harskamp, Wekerom, Otterlo en Deelen met elk hun eigen dynamiek en identiteit. In de tentoonstelling is te zien hoe de Gemeente Ede is geworden tot wat het nu is. Ede is een echte Veluwse gemeente, van oorsprong grotendeels een onherbergzaam en ontoegankelijk gebied. De komst van defensie (1904) en de kunstzijdefabriek De Enka (1919-1921) aan het begin van de twintigste eeuw, brachten grote veranderingen voor de woonkern Ede. Zowel in sociaal-cultureel a ls in economisch opzicht. Grote delen van Ede zijn door deze ontwikkelingen ontstaan en voor het eerst waren grote aantallen inwoners van buiten de Veluwe afkomstig. In de jaren zestig ontstonden nieuwe impulsen voor Ede als gevolg van de ligging aan de A12 en de groeiende economie in centraal Nederland. De structuur van de woonkern Ede veranderde drastisch. De laatste decennia zijn aan de zuidkant de woonwijken Maandereng en Rietkampen gebouwd. Woongebieden met overwegend laagbouw, veel groen en een moderne architectuur. Actueel is de ontwikkeling van woonwijk Kernhem aan de noordkant van Ede. Deze bijzondere milieuwijk ligt verscholen in het landschap en wordt gerealiseerd met behoud van veel groen en ecologische waarden.

Adres en openingstijden

Het Historisch Museum Ede is gevestigd aan het Museumplein 7, in het voormalig Stationsgebouw Ede-Centrum. Tel: 0318-619554. E-mail: info@historischmuseumede.nl

Website : www.historischmuseumede.nl , Openingstijden: maandag gesloten, dinsdag t/m zaterdag:13.30 tot 17.00 uur, zondag:13.30 tot 16.00 uur, Paasmaandag, Hemelvaartsdag, Koninginnedag en Pinkstermaandag van 13.30 tot 16.00 uur, Paaszondag en Pinksterzondag gesloten. Normale toegangsprijs: ¤ 2,50 voor volwassenen en ¤ 1,50 voor kinderen, Leden van de Vereniging Oud Ede hebben gratis toegang. Rondleidingen op afspraak mogelijk.