Thorn, verbonden in kleur


Expositie kleurt witte stadje Thorn

THORN, 20110323 -- Het witte stadje Thorn verandert komende week op spectaculaire wijze. Met de expositie 'Verbonden in kleur', van de in Thorn wonende Spaanse kunstenares Angeles Nieto, worden de witte gevels aan de Wijngaard gesierd met een doorlopende, gekleurde strook stof. De buitenexpositie duurt van 27 tot 29 maart. De binnenexpositie in museum en kerk is tot 20 juni te zien.

Lange repen gekleurd stof
[Presentatiefoto buitenexpositie Angeles Nieto in Thorn]

Met een lange reep helder gekleurd stof beschildert Angeles Nieto de huizen, zoals zij in haar atelier witte doeken en vellen papier verandert in een zee van kleur. De strook stof loopt van museum Het land van Thorn via de huizen van de bewoners naar de kerk en weer terug. Ramen en deuren moeten letterlijk open om de stof te kunnen spannen. Vanaf de toren van de Abdijkerk stroomt een lange strook als een waterval van licht en kleur naar beneden.


Verhalen
[Presentatiefoto expositie Angeles Nieto in Thorn]

Zoals de ramen zich openen, gaan de monden en harten van de mensen open. Inmiddels hebben al 125 mensen van alle leeftijden op uitnodiging van Nieto hun persoonlijke verhaal over Thorn verteld. Dat heeft meer dan 700 gekleurde vellen papier opgeleverd die aan een kunstwerk in het middenschip van de Abdijkerk hangen. Sommige verhalen zullen tijdens de expositie ook te beluisteren zijn. In de uitingen van haar bewoners krijgt Thorn kleur. "Ik wil met mijn werk laten zien dat de mensen van Thorn hun maagdelijk witte stadje zelf kleur geven, aldus de kunstenares.

Thorn is kunst

Angeles Nieto: "Toen museum Het land van Thorn mij vroeg, bedacht ik dat kunst meer is dan schilderijen aan de muur. Ik wil dat de mensen niet naar het museum hoeven voor kunst, ik wil dat het dorp, de straten, het museum is. Ik wil niet dat alléén de kunstenaar iets vertelt, iedereen heeft iets speciaals dat hij kan laten zien. Kunst is leven, communicatie, ontroering, aandacht voor magie en poëzie."
Nieto wilde iets maken waarin alle dorpsgenoten konden participeren. "Ik vertel mijn kijk op de wereld met beelden en kleur, de mensen van Thorn vertellen dit met woorden. We zeggen allemaal iets over Thorn en onszelf. Van jong tot oud, van boer tot muzikant. Thorn is de perfecte plek voor dit kunstproject. Klein, overzichtelijk, mensen die elkaar kennen, een dorp vol geschiedenis en veel mensen met verschillende achtergronden."

Angeles Nieto (1963) werd geboren in Madrid, Spanje. Ze studeerde kunstgeschiedenis in Madrid en volgde daarna de Academie voor Beeldende Kunsten in Maastricht. Haar werk kenmerkt zich door spontane fantasiefiguren, heldere kleuren en speelse elementen.

[Zeefdruk 'Medallón' van Angeles Nieto]

Deze foto: 'Medallón' toont een schilderij van Angeles Nieto en is rechtenvrij beschikbaar alleen voor publicaties over deze expositie. Neem contact op met Idee in Beeld voor afbeeldingen in hoge resolutie.