Ingezonden persbericht

In de Koninklijke Poppenkraam
De poppenverzameling van koningin Juliana

Onder de titel 'In de Koninklijke Poppenkraam' wordt van 27 maart tot en met 1 augustus 2010 in Paleis Het Loo de poppenverzameling van koningin Juliana tentoongesteld. Meer dan zeshonderd poppen mocht deze koningin gedurende haar lange leven in ontvangst nemen uit handen van het Nederlandse volk. Vele hiervan werden nooit eerder aan het publiek getoond.

De meeste poppen, vaak liefdevol door de schenker zelf aangekleed, zijn aan koningin Juliana geschonken bij het jaarlijkse verjaardagsdefilé op 30 april en bij het speciale bejaardendefilé in juni, die beide op Paleis Soestdijk werden gehouden. In het begin waren deze defilés vooral nog een bloemenhulde; later kwamen er steeds meer geschenken bij, waaronder vele poppen. Het was algemeen bekend dat koningin Juliana zo in de loop der jaren een poppenverzameling had opgebouwd, en daardoor kwamen vele mensen op de gedachte om aan de uitbreiding ervan bij te dragen. Verder kreeg de vorstin ook vaak poppen aangeboden bij bezoeken in het land en tijdens buitenlandse reizen.

In de verzameling bevinden zich poppen gekleed in Nederlandse en buitenlandse streekdrachten. Ook uit de voormalige koloniën in de West zijn vele, meermaals traditioneel geklede, poppen aanwezig. Voorts omvat de collectie een grote groep poppen gekleed in uniform of beroepskleding. Tot de individuele poppen behoren leden van de Koninklijke Familie, maar bijvoorbeeld ook een ridder of een weeskind.
Koningin Juliana heeft door de jaren heen op verschillende plaatsen een aantal van haar poppen tentoongesteld, altijd ten bate van een goed doel. Dankzij de medewerking van de Stichting Historische Verzamelingen van het Huis Oranje-Nassau te Den Haag kan haar omvangrijke verzameling nu voor het eerst in zijn geheel worden gepresenteerd.

In het weekend van 3 en 4 juli aanstaande vindt op Paleis Het Loo het Poppenfestival plaats; een beurs met alles op het gebied van poppen, beren, poppenhuizen en miniaturen.

---- --

Persinformatie

Franz Ziegler (1893-1939)
Fotograaf aan het Hof

Van 27 maart tot en met 27 juni 2010 presenteert Paleis Het Loo de tentoonstelling Franz Ziegler (1893-1939), Fotograaf aan het Hof.

In 1918 assisteerde Ziegler de hoffotograaf Deutmann bij een fotosessie met leden van het Koninklijk Huis in de eigen fotostudio van Paleis Het Loo. Het was zijn eerste ontmoeting met de Koninklijke Familie, maar zeker niet zijn laatste.

Franz Ziegler maakte in de jaren twintig van de vorige eeuw naam als virtuoos portretfotograaf. Mede onder invloed van zijn vriend en collega kunstenaar-fotograaf Henri Berssenbrugge wist Ziegler het aan tradities gebonden genre te verlevendigen door de composities aan te passen en te zoeken naar een meer spontane vorm. Nadat hij in 1928 Deutmann's Haagse atelier had overgenomen zou hij tot in 1939 regelmatig optreden als fotograaf van de Koninklijke Familie. In deze twaalf jaar die Ziegler aan het hof werkte portretteerde hij maar liefst vier generaties; koningin-moeder Emma, koningin Wilhelmina en prins Hendrik poseerden regelmatig voor Ziegler. Het vaakst portretteerde hij echter prinses Juliana, die in de periode waarin Ziegler fotoreportages van haar maakte veranderde van een wat timide jongedame in een zelfbewuste kroonprinses met een Hollywood-achtige glamour. Tijdens het onderzoek voor deze tentoonstelling dook er een bijzondere diafilm in kleur op: een sessie in huiselijke sfeer met prinses Juliana, prins Bernhard en de pas geboren prinses Beatrix. Deze bijzondere kleurenopnames worden voor het eerst getoond in deze tentoonstelling op Het Loo.

Franz Ziegler was een gedreven, eigentijdse fotograaf die veel prijzen won op gerenommeerde tentoonstellingen in binnen- en buitenland. Hij zette zich in voor de ontwikkeling van de fotografie, gaf lezingen en was bestuurlijk actief. Zijn oeuvre en activiteiten hebben bijgedragen aan de waardering van de fotografie als zelfstandige kunstvorm. De tentoonstelling biedt een representatief overzicht van Zieglers werk als kunstenaar-fotograaf. Naast stadsgezichten van Zwolle en Amsterdam en enkele bijzondere stillevens, zijn vooral portretten te zien waarbij de nadruk ligt op de foto's die hij aan het hof maakte. Speciaal voor deze tentoonstelling wordt de portretstudio van Paleis Het Loo, afgebroken bij de ingrijpende renovatie van het paleis 30 jaar geleden, eenmalig gereconstrueerd.

Naar aanleiding van deze tentoonstelling en de in 2009 in Museum Jan Cunen te Oss georganiseerde expositie 'Franz Ziegler (1893-1939), virtuoos fotograaf', is een rijk geïllustreerde catalogus verschenen, met inleidende essays door Niels Coppes (Paleis Het Loo), Marjan van Heteren (Museum Jan Cunen) en Mieke Jansen (Koninklijk Huisarchief): Franz Ziegler (1893-1939). Virtuoos fotograaf, Walburg Pers, Zutphen. Op www.koninklijkhuis.nl is een webexpositie gewijd aan werken van hoffotograaf Franz Ziegler (1893-1939).

Paleis Het Loo Nationaal Museum

Postadres Koninklijk Park 1, 7315 JA Apeldoorn.
Ingang via parkeerplaats Amersfoortseweg, Apeldoorn.
Geopend dinsdag t/m zondag en op feestdagen van 10.00-17.00 uur.
Gesloten 's maandags, tenzij een feestdag.
Entree E 10,00 p.p., 6 t/m 17 jr. E 3,00 p.p., t/m 5 jaar en MK gratis
Routebeschrijving A1 en A50 afslag Paleis Het Loo en vervolgens ANWB-borden volgen.

Navigatieadvies: Amersfoortseweg, 7313 AA.
Openbaar vervoer Station Apeldoorn, buslijn 102, halte Paleis Het Loo;
buslijn 5 (Berg en Bos), 10 (Kerschoten) en 96 (Vaassen), halte Gedenknaald.
Informatie 055-5772400 of www.paleishetloo.nl
Persinformatie PR & Marketing, 055-5772463

---- --