Volendam Music BV

Mega Piraten Festijn in Neer markeert officiële debuut van herenigd tweetal

Jan Keizer en Anny Schilder terug aan het front

Jan Keizer en Anny Schilder zijn weer terug. Het eerste optreden van de twee oud-BZN-ers is gepland op het Mega Piraten Festijn in Neer op zaterdag 27 maart. Een historische dag voor de Nederlandse muziek dus. Jan en Anny zullen dit jaar overigens te zien en te horen zijn op alle Mega Piraten Festijnen.

Dat Jan en Anny weer samen op de podia te zien zullen zijn, is te danken aan Mies Bouwman. De 'grand old lady' van de Nederlandse tv had als grootste wens voor haar 80-ste verjaardag een gezamenlijk optreden van Jan en Anny. En wie zegt er nou nee tegen Mies? Dit leidde tot een hernieuwde kennismaking tussen Jan en Anny. De klik bleek er nog steeds te zijn. En van het één kwam het ander. "Veel mensen denken dat Jan en Anny gebrouilleerd waren, maar dat was dus absoluut niet het geval", vertelt Menno Muis namens Lukassen produkties. "Annie koos destijds, toen ze uit BZN stapte, voor haar gezin. Maar Jan en Anny hebben elkaar weer gevonden en dat ze nu weer gaan optreden is natuurlijk fantastisch. De bezoekers van hun concerten mogen veel oude BZN-hits verwachten, maar er komt ook een nieuw album. En natuurlijk een single. Verder staat er een tv-special op het programma."

BZN
De Volendamse band BZN werd opgericht in 1966. De band speelde aanvankelijk beatmuziek, maar het geluid van de groep verhuisde in de loop der jaren steeds meer richting hardrock. Het leverde enkele hitjes op, maar het echte succes bleef uit. In '74 besloot de band het daarom over een andere boeg te gooien en te kiezen voor gemakkelijk in het gehoor liggende liedjes. Drummer Jan Keizer werd de nieuwe zanger. Ook dat leverde aanvankelijk niet het gewenste resultaat. De toekomst van de band hing aan een zijden draadje. De band besloot er daarom in '76 een zangeres bij te zoeken voor een laatste poging tot succes. De zoektocht naar een zangeres leverde niets op. Totdat één van de bandleden zich dat ene jonge zangeresje herinnerde en de band dat meisje overhaalde om auditie te komen doen. En dat zangeresje, Anny Schilder, bleek dat stemgeluid te bieden wat de band zocht en redde daarmee BZN. De rest mag muziekgeschiedenis heten. De eerste single met de nieuwe zangeres, 'Mon Amour', betekende meteen een nummer 1-hit en ging maar liefst 130.000 keer over de toonbank. Het markeerde het begin van een lange periode waarin alles wat de band aanraakte in goud leek te veranderen. In de acht jaar daarna volgden maar liefst twintig singles, waarvan er zeventien top 10-hits werden. 'Don't say goodbye', 'Oh me oh my', 'The Old Calahan', noem ze allemaal maar op. Het zijn echte evergreens geworden. Begin 1984 verliet Anny Schilder de groep om meer tijd aan haar gezin te kunnen besteden. Later startte ze met een succesvolle solocarrière. Met Carola Smit begon BZN aan een nieuwe periode van succes, maar voor veel fans bleef Anny Schilder de enige echte BZN-zangeres. BZN is inmiddels uit elkaar, maar Jan en Anny gaan nu dus opnieuw de podia bestormen.

Foto: Ab Blauw