KNHS

Veel nieuwe talenten in Rabo Talententeam 2010

27 maart 2010

DEN BOSCH (KNHS) - Vanmiddag werd op Indoor Brabant het Rabo Talententeam 2010 gepresenteerd. Maar liefst elf talenten, waarvan zes nieuwe gezichten, uit de disciplines dressuur, springen en eventing maken deel uit van het Rabo Talententeam 2010. Dit team wordt jaarlijks samengesteld door de bondscoaches jeugd en senioren van de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie. Alleen de allerbeste paardensporttalenten van Nederland komen hiervoor in aanmerking.

De jeugdige paardensporters hadden voor de gelegenheid hun paard ingeruild voor een stalen ros waarmee ze op sportieve wijze aan het publiek werden voorgesteld. Gezeten op een stoere Giant mountainbike betraden de nieuwe talenten de imposante piste van Indoor Brabant. Gekleed in hun Rabo-outfit inclusief de speciaal voor de Rabo Talenten ontworpen Uvex veiligheidshelmen werd het kersverse team vervolgens gefeliciteerd door KNHS-voorzitter Martien van den Heuvel, manager Zakelijk Rabobank Den Bosch Pim de Vries en ambassadrice van het Rabo Talentenplan Anky van Grunsven.

In totaal zijn er elf talenten geselecteerd voor dit jonge keurkorps en daarmee lijkt de selectieprocedure nog even streng te zijn als voorgaande jaren. De nieuwkomers dit jaar zijn de amazones Angela Krooswijk en Jenny Schreven (dressuur), Bobbie Bary en Nienke van Roekel (eventing) en de jonge springruiters Hendrik-Jan Schuttert en Sjaak Sleiderink. Maikel van der Vleuten, Diederik van Silfhout en Lotje Schoots zijn ook dit jaar de meest ervaren Rabo Talententeamleden. Samen met Ellen Kloos en Michel Hendrix maakten zij al eerder deel uit van het Rabo Talententeam. Technisch directeur van de KNHS Maarten van der Heijden is blij met de nieuwe Rabo Talenten: Het is leuk om te zien dat er veel nieuwe, jonge talenten zijn opgenomen in het Rabo Talententeam 2010. De bondscoaches hebben in het verleden bewezen goede keuzes te hebben gemaakt. Een groot aantal talenten is met succes doorgestroomd naar de seniorenkaders. Door het Rabo Talententeam worden deze talenten geholpen en gestimuleerd op weg naar de top zodat de aansluiting naadloos verloopt.

Voor de Talenten betekent opname in het team een erkenning en waardering van hun talent en inzet. De KNHS bondscoaches spreken hiermee een groot vertrouwen uit in hun toekomst en erkennen hen als de grootste talenten van de Nederlandse paardensport. Bondscoach dressuur Sjef Janssen is zeer tevreden over de nieuwe dressuurtalenten in het Rabo Talententeam: Deze ruiters hebben al bewezen op de goede weg te zijn. Door het Rabo Talententeam kunnen zij zich verder doorontwikkelen en zich op den duur meten met de internationale ruiters.
De teamleden krijgen een budget waarmee extra trainingen en begeleiding voor hun topsportcarrière bekostigd kan worden. De teamleden mogen niet ouder zijn dan 25 jaar en zij moeten op korte termijn in staat zijn aansluiting te vinden bij de nationale top. Opname in het Rabo Talententeam is het hoogst haalbare in het Rabo Talentenplan. Daarnaast behoren ook alle jeugdkaderleden en 150 regiotalenten tot het Rabo Talentenplan. Beide groepen worden vanuit het Rabo Talentenplan door de topcoaches van Nederland getraind.

Dressuur:
Angela Krooswijk (18) uit Prinsenbeek is dit jaar voor het eerst lid van het Rabo Talententeam. Na een succesvolle ponycarrière maakte Angela in 2007 de overstap naar de paarden. Op haar eerste EK in 2008 veroverde ze individueel brons en teamzilver. In 2009 werd Angela met BMC Roman Nature Nederlands kampioen bij de junioren en won ze wederom teamzilver op het EK in Ermelo en eindigde ze zowel individueel als in de Kür op de vierde plaats.

,b>Lotje Schoots (21) uit Abcoude is een ervaren lid van het Rabo Talententeam en werd in 2007 en 2009 uitgeroepen tot Rabo Talent van het Jaar. De meervoudig Nederlands kampioene is internationaal net zo succesvol. In 2008 en 2009 werd zij individueel Europees kampioen bij de young riders. Schoots en Torricelli behaalden in 2009 op het EK in Ermelo team goud en wonnen individueel zilver in de Kür op muziek. Eind december won Lotje, als klap op de vuurpijl, de wereldbekerfinale dressuur voor young riders in Frankfurt.

Jenny Schreven (24) uit Weert is ook nieuw in het Rabo Talententeam. In 2003 wonnen Jenny en haar toppaard Kennet W team goud op het EK junioren en eindigden ze individueel op een verdienstelijke vijfde plaats. In 2005 nam de combinatie deel aan het EK voor young riders waar ze met het team de zilveren medaille binnenhaalden. In 2006 won Jenny met Kennet W wederom teamzilver en eindigde ze individueel op de vijfde plaats. Jenny rijdt inmiddels al Grand Prix en zij maakte onlangs een zeer succesvol internationaal debuut tijdens Jumping Amsterdam.

Diederik van Silfhout (21) uit Lunteren is al voor de zevende keer lid van het team. In 2008 won Diederik de kür op muziek op de Europese kampioenschappen voor young riders en won hij zowel in 2008 als in 2009 goud met het Nederlandse team.

Springen:
Michel Hendrix (23) uit Kessel. Michel is evenals in 2009 lid van het Rabo Talententeam. In 2008 won Michel brons op het Nederlands Kampioenschap voor young riders en teamzilver op het Europees Kampioenschap in Praag.

Hendrik-Jan Schuttert (19) uit Ommen is nieuw in het Rabo Talententeam. In 2006 maakte Hendrik-Jan na diverse ponysuccessen de overstap naar de paarden. Hij maakt inmiddels met drie paarden deel uit van het B-kader young riders. Hendrik-Jan won de landenwedstrijden voor junioren in Wierden en Moorsele met het Nederlandse team. In 2009 werd hij derde in de Grote Prijs van Hengelo en behaalde hij de vierde plaats in de Grote Prijs van het Duitse Isterberg.

Sjaak Sleiderink (17) uit Denekamp maakt sinds begin 2009 deel uit van het A-kader junioren met Laksha de Breve, het paard waarmee hij in 2009 op het EK in Hoofddorp teamgoud won en ook KNHS-kampioen klasse ZZ werd. Met Laksha de Breve won hij in 2010 al de Grote Prijs van Zwolle, in 2009 de Grand Prix van Grobbendonk en Wierden en met Take It Easy in 2008 de Grote Prijs van Hengelo.

Maikel van der Vleuten (23) uit Mierlo is lid van het B-kader senioren. Maikel maakt van alle teamleden het langst deel uit van het team. Hij is er al vanaf het eerste uur bij en was al eens Rabo Talent van het Jaar. In 2006, 2007 en 2009 werd Maikel Nederlands kampioen bij de young riders en in 2008 behaalde hij de vierde plaats bij het NK senioren. In 2009 eindigde hij op de vijfde plaats op het EK voor young riders. Maikel is de zoon van springruiter Eric van der Vleuten.

Eventing:
Ellen Kloos (22) uit Roosendaal maakt deel uit van het B-kader senioren. Ellen nam zowel bij de junioren als de young riders deel aan Europese kampioenschappen. In 2009 werd Ellen met Rovano Rex Nederlands Kampioen Eventing door als beste Nederlandse deelnemer te eindigen in de CCI3* Boekelo. Ellen rijdt zeer verdienstelijk op internationale 2-en 3-sterren eventing wedstrijden.

Bobbie Bary (19) uit Alphen aan den Rijn is een van de nieuwkomers in het Rabo Talententeam. In 2006 werd ze Nederlands kampioen bij de junioren, in 2007 en 2008 eindigde ze op de tweede plaats. In 2009 nam Bobbie deel aan het EK voor Young riders in Waregem waar ze op de zevende plaats eindigde. Bobbie maakt met Querido van het Edehof deel uit van het A-kader young riders, met United behoort ze tot het B-kader.

Nienke van Roekel (17) uit Ede is met Parcival (v. Karandasj) opgenomen in het A-kader junioren. Na drie EKs voor ponys maakte Nienke in 2009 met een 5e plaats haar debuut op het EK voor junioren met Parcival, het paard waar ze in Helvoirt in 2009 ook overtuigend Nederlands Kampioen werd bij de junioren.

Het Rabo Talententeam is op veel gebieden een enorme hulp voor de getalenteerde hippische sporters en uit hun midden wordt jaarlijks het Rabo Talent van het Jaar gekozen. Het publiek kan een stem uitbrengen op hun favoriet via rabosport.nl. Afgelopen januari werd Lotje Schoots uitgeroepen tot het grootste talent van 2009.