SGP


27 - 03 - 10 | âAanvaardingsredeâ Kees van der Staaij

âAanvaardingsredeâ Kees van der Staaij

Klik hier om de video te bekijken.
(opgenomen door de Reformatorische Omroep)

âBedreigde vrijheidâ
âChristelijk, stabiel, onafhankelijkâ
âVan der Vlies telt voor tweeâ

Gelijkheid
âDe bescherming van de vrijheid om in alle verbanden te leven en te werken vanuit het christelijk geloof, dàt reken ik voor de toekomst als onze wezenlijke opdracht - evenals de inbedding van bijbelse politiek in de democratische rechtsstaat.â Dat is de missie van Kees van der Staaij als nieuwe eerste man van de SGP. Hij zegt dat tijdens zijn toespraak op de Algemene ledenvergadering van de SGP in Amersfoort.
Van der Staaij stelt dat het gelijkheidsbeginsel zich steeds meer ontwikkelt tot âeen dwingend supergrondrecht dat de klassieke vrijheidsrechten als bijvoorbeeld de godsdienstvrijheid aantast.â Ook de vrijheid van onderwijs is in gevaar: âDe vrijheid voor scholen, kerken en partij staat onder druk.â

Profiel SGP
De SGP is met drie kenmerken te typeren: christelijk, stabiel, onafhankelijk. Van der Staaij: âVeel partijen zijn in de loop van de tijd verkleurd, verwaterd of hebben hun ideologische veren afgeschud. Onze partij blijft bij zijn herkenbare, christelijke grondslag. Veel partijen zijn gevoelig voor de waan van de dag en grilliger dan ooit. Ze verwijten elkaar maar wat graag dat ze âdraaienâ. De SGP wil wel vasthouden aan haar standpunten. Onze partij vaart een stabiele koers.
Veel partijen laten zich in hun stemgedrag leiden door hun politieke posi-tie: oppositie of coalitie. De SGP staat voor een fair en onafhankelijk oor-deel. Bij kabinetsplannen applaudisseren wij niet zomaar mee met snel tevreden coalitiefracties. En wij protesteren evenmin âautomatischâ mee met altijd mopperende oppositiefracties. Onze partij kiest voor een onaf-hankelijke opstelling.â Daarbij hoort ook het respecteren van de staatsrechtelijke spelregels en fatsoensnormen.

Winst doorzetten
De verkiezingsstrijd belooft hard te worden, stelt de SGP-voorman. Reden te meer om er als SGP de schouders onder te zetten. Van der Staaij roemt in dat verband zijn vertrekkende collega Van der Vlies: âU begrijpt ook dat Van der Vlies niet zomaar door één persoon te vervangen is. Hij telt eigenlijk voor twee. Daarom zou het een zegen zijn als we niet alleen onze twee zetels vasthouden, maar nu een derde zetel mogen behalen! Laat de winst van 3 maart zich doorzetten op 9 juni, Deo volente!â

---

Meneer de Voorzitter, geachte leden van het hoofdbestuur, beste partijgenoten,

Aanvaarding
Met enthousiasme en met overtuiging aanvaard ik het lijsttrekkerschap van de SGP. Ik doe dat in het besef dat wij altijd in alles afhankelijk zijn van Gods hulp en zegen. En u allemaal wil ik van harte bedanken voor uw vertrouwen en steun.

Traditie
Het is een voorrecht om als SGP-lijsttrekker te kunnen putten uit een rijke traditie. Want onze partij zit al bijna 90 jaar onafgebroken in de Tweede Kamer.
Lange tijd zijn het predikanten die de SGP aanvoeren. Wie kent niet ds. Kersten? Hij hekelt de futloze politiek in zijn dagen en ziet uit naar terugkeer naar Gods Woord en Wet. Op hetzelfde aambeeld hamert ds. Zandt, als hij zegt: âO land, land, land, hoort des Heeren Woordâ. Het is zijn indringend appel op het Nederlandse volk. Jaren later bepleit ds. Abma krachtig een staatkunde, die in Gods Woord zijn grond-slag en onbedrieglijk richtsnoer heeft. U merkt dat deze dominees in de politiek bovenal spreken als dienaren van het Woord.

Het blijft niet bij dominees, als ingenieurs de fractie gaan leiden. Ook uit hun mond klinkt het bewogen appèl om Gods weg te volgen. Zij zijn âvernuftelingenâ in het vertalen van de bijbelse uitgangspunten naar alle terreinen van de praktische politiek â van waterstaat tot monu-mentenzorg, van onderwijs tot landbouw. Als fundamentele veranderingen uitblijven, weten zij met kleine stapjes, met moties en amendementen invloed uit te oefenen. Het is ir. Van Dis, die op het terrein van de buitenlandse politiek een duidelijke pro-Israel-houding inneemt; bijzondere verwachting heeft voor het joodse volk. Ir. Van Rossum oogst veel lof door zijn politieke vakmanschap en deskundigheid.

Van der Vlies
De ingenieur met de langste staat van dienst binnen de SGP is tot op de dag van vandaag Van der Vlies. Binnen en buiten de partij geniet hij brede waardering om zijn gezaghebbend optreden. Hij verbindt menselijke warmte met een principiële houding. Ik ben je, Bas, zeer dankbaar voor de rimpelloze samenwerking in de afgelopen twaalf jaar. Het zal wel wennen zijn, om je te missen in de Tweede Kamer. Beste partijgenoten, U zult begrijpen dat ik veel schroom voel, als ik deze rij van illustere voorgangers noem.
Het appèl van de predikanten blijft nodig. De creativiteit van de ingeni-eurs onmisbaar.
Maar mijn achtergrond is niet die van een dominee. Evenmin die van een ingenieur.
Als jurist wil ik met dezelfde overtuiging en met hetzelfde enthousiasme de traditie voortzetten van bewogen bijbels belijden en praktisch politiek handwerk. Vanuit een vaste overtuiging, het goede zoeken voor iedereen, voor heel Nederland.
Vanuit mijn achtergrond wil ik mij sterk maken voor het recht om God naar Zijn Woord te dienen.
Want die vrijheid wordt bedreigd.
Zie alleen maar de discussies rond de Algemene Wet gelijke behandeling. Mr. Van den Berg âvan wie ik in mijn beginjaren in het parlement zoveel heb geleerd- heeft namens onze fractie al in de jaren negentig indrin-gend de zorgen hierover verwoord. Het gelijkheidsbeginsel ontwikkelt zich steeds meer als een dwingend supergrondrecht dat de klassieke vrijheidsrechten als bijvoorbeeld de godsdienstvrijheid aantast. Ook de zwaar bevochten onderwijsvrijheid is in gevaar. De vrijheid voor scholen, kerken en partij staat onder druk.
De bescherming van de vrijheid om in alle verbanden te leven en te wer-ken vanuit het christelijk geloof, dàt reken ik voor de toekomst als onze wezenlijke opdracht - evenals de inbedding van bijbelse politiek in de democratische rechtsstaat.

Wat is nodig
Beste partijgenoten, er heerst in ons land op dit moment veel onzeker-heid. Het is crisistijd.
Veel mensen voelen de economische crisis. Ondernemers moeten alle zeilen bijzetten. Binnenvaartschippers houden met moeite het hoofd boven water. Boeren maken zich zorgen over hun toekomst. Gezinnen kunnen soms lastig de eindjes aan elkaar knopen. En alsof dat nog niet genoeg is staat de overheid zelf voor de gigantische opdracht om ook zijn eigen huishoudboekje op orde te krijgen. We leven op te grote voet en pijnlijke bezuinigingen zijn onontkoombaar.
Maar er is niet alleen een economische crisis. We leven ook met een mo-rele crisis, met een geestelijke crisis. Laat ik u twee voorbeelden geven.
Waar de liefde en de geborgenheid van het gezin wordt gemist, komen kinderen in de knel. Het is ongelooflijk, dat zoveel kinderen van zelfs on-der de 12 jaar door wangedrag met de politie in aanraking komen.
Waar het gezag het zwaar te verduren heeft, struikelt het recht, in de staat en op straat. Het is onverteerbaar dat ambulance hulpverleners met geweld worden bedreigd.
Het zijn symptomen van een morele crisis. Die komen we alleen te boven als we kiezen voor versterking van de fundamentele bijbelse waarden. Versterking van het gezin. Versterking van het gezag. Versterking van het omzien naar elkaar.
De versterking van klassieke bijbelse waarden, dat raakt het hart van de SGP. Overtuigd kiezen wij partij voor de bescherming van het leven, voor het gezin, voor een veiliger Nederland, voor een steviger integratie en voor een veilig Israel.

Profiel van de SGP
Waaraan kunt u de opstelling van de SGP herkennen?
Veel partijen zijn in de loop van de tijd verkleurd, verwaterd of hebben hun ideologische veren afgeschud. Onze partij blijft bij zijn herkenbare, christelijke grondslag.
Veel partijen zijn gevoelig voor de waan van de dag en grilliger dan ooit. Ze verwijten elkaar maar wat graag dat ze âdraaienâ. De SGP wil wel vasthouden aan haar standpunten. Onze partij vaart een stabiele koers.
Veel partijen laten zich in hun stemgedrag leiden door hun positie: oppositie of coalitie. De SGP staat voor een fair en onafhankelijk oordeel. Bij kabinetsplannen applaudisseren wij niet zomaar mee met snel tevreden coalitiefracties. En wij protesteren evenmin âautomatischâ mee met altijd mopperende oppositiefracties. Onze partij kiest voor een onafhankelijke opstelling.

Daarbij houden we onszelf en onze collegaâs bovendien graag aan de staatsrechtelijke spelregels en parlementaire fatsoensnormen. Dat vinden wij een waardige stijl.
Een herkenbare christelijke grondslag, een stabiele koers en een onafhankelijke opstelling. Dat zijn drie wezenlijke kenmerken van de SGP.
Ze staan borg voor een evenwichtige en gefundeerde bijdrage aan het politiek debat. Omdat we zo waken voor overspannen verwachtingen van politiek Den Haag. Omdat we zo de eigen verantwoordelijkheid van men-sen serieus nemen. Omdat we zo blijven beseffen dat we als mondige mensen ook zondige mensen zijn.

Verkiezingen

Beste partijgenoten,

De strijd om de kiezersgunst is weer losgebarsten. Twee maanden na de gemeenteraadsverkiezingen staan de Tweede Kamerverkiezingen voor de deur.
Bij de gemeenteraadsverkiezingen mochten we een opmerkelijk positieve uitslag noteren. Op tal van plaatsen hebben we zetelwinst geboekt. Het is fantastisch dat ook zoveel jongeren onze partij steunen en een warm hart toedragen, zoals ook vorige week weer bleek op de jongerendag in Utrecht.
Laten we er met elkaar stevig de schouders onder zetten. En dat is hard nodig, niet alleen omdat het belooft een harde strijd te worden. U be-grijpt ook dat Van der Vlies niet zomaar door één persoon te vervangen is. Hij telt eigenlijk voor twee. Daarom zou het een zegen zijn als we niet alleen onze twee zetels vasthouden, maar nu een derde zetel mogen behalen! Laat de winst van 3 maart zich doorzetten op 9 juni Deo volente!
Er is veel werk te doen. Maar verkiezingstijd is voor alles ook een tijd van bidden. Het gaat uiteindelijk immers om het hart. Om met de bekende theoloog Kohlbrugge te spreken:
âU denkt gewoonlijk, als u de krant leest, dat regeren heel gemakkelijk is, en al die heren in de Kamers â vergeef me het woord â denken het ook. (â¦) Maar als God almachtig de keizer en de koning geen nederig hart geeft, zodat hij steeds de toevlucht neemt tot de genade, dan zeg ik u dat alles ondersteboven gaat in de staat (â¦)â

Woord houden
De Heere regeert. Hij is het Die kracht wil geven. En die ons Zijn Woord heeft gegeven, vol van wijsheid, ook voor het politieke leven. Wat ons als SGP gevraagd wordt is niets meer en niets minder dan ons aan zijn Woord te houden.
Wie woord houdt, kiest voor geloofwaardigheid. Voegt de daad bij het Woord. Wie de daad bij het woord voegt, wint aan zeggingskracht. Wie woord houdt, heeft toekomst.
Ik dank u.