Gemeente Lisse

Vaccinatiecampagne baarmoederhalskanker

Logo Baarmoederhals vaccinatiecampagne

Op 29 maart start in de regio Hollands Midden een nieuwe vaccinatiecampagne tegen baarmoederhalskanker. De vaccinatie geldt voor meisjes die in 2009 twaalf jaar zijn geworden en de meisjes die in 2009 tussen dertien en zestien jaar oud waren en zich in dat jaar niet (volledig) hebben laten vaccineren.

HPV-vaccinatie

HPV is de afkorting van humaan papillomavirus. Dit virus kan baarmoederhalskanker veroorzaken. Het virus heeft ongeveer honderd varianten. Twee varianten (16 en 18) veroorzaken samen ongeveer 70% van alle gevallen van baarmoederhalskanker. De inenting werkt tegen die twee varianten.

Uitnodiging

Uitgenodigd worden meisjes die in 2009 twaalf jaar zijn geworden: zij krijgen omstreeks 15 maart de uitnodiging voor de eerste en tweede prik. Pas na drie prikken is een meisje maximaal beschermd tegen de ziekte. De derde prik volgt ongeveer drie maanden na de tweede, dus de uitnodiging daarvoor komt later.

Ook gaat een uitnodiging naar de meisjes die in 2009 tussen dertien en zestien jaar oud waren en zich in dat jaar niet (volledig) hebben laten vaccineren. Deze groep krijgt een laatste kans om de serie van drie vaccinaties af te maken.

Meer informatie

Voor informatie over de vaccinaties, kijk op www.prikenbescherm.nl of bel het gratis landelijke nummer (0800) 301 80 51.

Voor informatie over priklocaties en data, kijk vanaf 15 maart op www.ggdhm.nl, klik op het egeltje, of bel vanaf 15 maart op maandag t/m vrijdag tussen 14 en 17 uur (071) 405 66 30.