Gemeente Enschede

Enschede meet energieverbruik

Slimme meters komen naar Enschede

Op maandag 29 maart gaat wethouder van milieu, leefomgeving en buitengebied Jelmer van der Zee om half 2 de eerste slimme meter plaatsen in het Werkplein aan de Brammelerstraat, een gemeentelijk pand. Het uitgangspunt van deze actie is dat inzicht in en bewustzijn van het energieverbruik tot besparing leidt.
Dankzij het directe inzicht in energieverbruik dat deze slimme energiemeters geven, bespaart de gemeente op energieverbruik in grote gebouwen, zoals stadskantoor of sporthallen.

Slim gemeten
Groningen gaf al eerder het goede voorbeeld door slimme meters te plaatsen. Omdat het energieverbruik hiermee aantoonbaar minder wordt, gaat nu ook Enschede slimme meters plaatsen. Deze meters zijn ontwikkeld en worden geplaatst door Cogas Meetdiensten, in samenwerking met Van Beek Ingenieurs uit Arnhem. Met het monitoringsysteem Erbis zorgen zij voor een automatische digitale factuur door het combineren van de meetgegevens uit de slimme meters en de ingevoerde energietarieven. Ook kun je met dit systeem op elk moment van de dag heel gedetailleerd zien wat het energieverbruik is per locatie. Dankzij de informatie uit het systeem is de gemeente Enschede in staat om fors te besparen op haar energierekening. Enschede werkt hard aan de bewustwording van haar bewoners op het gebied van duurzaamheid en energiebesparing en geeft graag het goede voorbeeld! Kijk voor een overzicht van alle projecten op www.doegroendatscheelt.nl.

Wat is een slimme meter?
Een slimme meter is een op afstand uitleesbare elektriciteit- en/of gasmeter. Door speciale software is het mogelijk om meterstanden op afstand uit te lezen.
Dat uitlezen gaat via GPRS (een mobiel netwerk). De slimme meter doet dus hetzelfde als de huidige meter, maar dan veel slimmer! De meter is digitaal en daardoor erg nauwkeurig en betrouwbaar. Ook geeft zo'n meter een actueel overzicht van het verbruik op dat moment; dus de energierekening kan direct berekend worden naar aanleiding van het daadwerkelijke verbruik. Voorschotnota's met een verrekening achteraf zijn dan ook niet meer nodig!
In Enschede komen er eerst 250 meters voor grootverbruikers zoals sporthallen en grote kantoren, daarna komen er ook meters die gekoppeld worden aan kleine energiegebruikers zoals stoplichten en slagbomen.

Geplaatst: 26 maart 2010.

26 maart 2010