Rijksuniversiteit Groningen

Persbericht
Rijksuniversiteit Groningen / nummer 55 / 29 maart 2010

Toeristenbelasting meest omhoog

Stijging gemeentelijke woonlasten zeer beperkt

De stijging van de gemeentelijke woonlasten is nog nooit zo laag geweest. Zelfs de stijging van de rioolheffing, in voorgaande jaren gemiddeld 5 procent of meer, is dit jaar beperkt. De toeristenbelasting stijgt wel sterk. Dit blijkt uit de Atlas van de Lokale Lasten die COELO vandaag presenteert. COELO (Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden) is een onderzoeksinstituut verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Toeristenbelasting wordt betaald door mensen van buiten de gemeente. Het gewogen gemiddelde tarief is 20 procent hoger dan in 2009. Dit komt vooral doordat Rotterdam dit jaar voor het eerst toeristenbelasting heft. Laten we Rotterdam buiten beschouwing dan stijgt het gemiddelde tarief met 4,0 procent. Dat is nog steeds hoger dan de stijging van de overige lokale belastingen en ruim boven de inflatie van circa 1 procent. 72 procent van de gemeenten kent een toeristenbelasting. De meeste gemeenten hanteren een vast bedrag per overnachting. Gemiddeld betalen toeristen 1,31 euro per hotelovernachting. Het tarief is het laagst in Heerenveen (0,35 euro) en het hoogst in Haarlemmermeer (5,45 euro).

Gemeentelijke woonlasten voor inwoners

De gemeentelijke woonlasten worden gevormd door de onroerendezaakbelasting (ozb), de rioolheffing en de reinigingsheffing. In tien gemeenten gaat hier nog een korting vanaf. Het te betalen bedrag stijgt dit jaar gemiddeld met slechts 1,3 procent (8,54 euro). Gemiddeld betalen meerpersoonshuishoudens in 2010 659 euro. In Zevenaar is men het goedkoopst uit met 474 euro, in Blaricum het duurst met 1.168 euro. Van de woonlasten stijgt de rioolheffing het sterkst (3,2 procent, 5,17 euro). Een meerpersoonshuishouden betaalt in 2010 gemiddeld 165 euro. Dit verschilt per gemeente: in Reeuwijk betalen meerpersoonshuishoudens 442 euro, in Terneuzen betalen de inwoners geen rioolheffing. Natuurlijk onderhoudt deze gemeente ook de riolering; alleen heeft Terneuzen ervoor gekozen om dit te betalen uit andere inkomsten. De stijging van de reinigingsheffing is met 0,2 procent zelfs lager dan de inflatie. Het tarief daalt in circa 30 procent van de gemeenten. In Noordwijk betalen meerpersoonshuishoudens het hoogste tarief (379 euro), in Eemsmond het laagste (24 euro). Ten slotte betaalt een gezin gemiddeld 1,3 procent meer voor ozb (3,02 euro). De gemiddelde ozb-aanslag varieert van 90 euro in Koggenland tot 737 euro in Blaricum.

Overige gemeentelijke lasten

Naast de jaarlijks terugkerende woonlasten zijn er heffingen die inwoners af en toe betalen (leges) of alleen in specifieke situaties (de hondenbelasting). De tarieven van een paspoort, rijbewijs en een uittreksel uit het bevolkingsregister zijn met iets meer dan 2 procent gestegen. In de meeste gemeenten betalen inwoners voor een paspoort het maximaal toegestane tarief van 50,90 euro. Het goedkoopst zijn ze uit in Terschelling waar een paspoort 36,75 euro kost. Voor rijbewijzen geldt nog geen maximum tarief, maar dat komt er wel aan. Vooralsnog betalen inwoners in de meeste gemeenten een tarief van circa 42 euro. De grootste uitschieters vinden we in Wijdemeren, waar 65 euro wordt betaalt, en in Leidschendam-Voorburg (23 euro). Een uittreksel uit het bevolkingsregister (GBA) is op Vlieland gratis; in Landerd kost dit 14,60 euro.

Waterschapsheffingen

De waterschapsheffingen stijgen meer dan de gemeentelijke woonlasten. De ingezetenenheffing die elk huishouden moet betalen is 4,3 procent hoger dan vorig jaar. De zuiveringsheffing, die eveneens van elk huishouden wordt geheven, stijgt met 3,4 procent. De heffing gebouwd, voor eigenaren van woningen en bedrijfspanden, stijgt met 2,6 procent.