Woonbond


Persbericht Woonbond

Aanbod Woonbond om woningmarkt gezond te maken

De Verenigingsraad van de Nederlandse Woonbond vindt dat ook in de volgende kabinetsperiode sprake moet zijn van een gematigde huurontwikkeling. Dat is absoluut noodzakelijk om het huren in deze tijden van economische crisis en bezuinigingen betaalbaar te houden. Desondanks is de Woonbond bereid om gedurende de volgende kabinetsperiode een jaarlijkse huurstijging te accepteren van één procent op de inflatie. 'Met deze extra huurstijging brengen huurders een offer om de woningmarkt gezond te maken', aldus de Verenigingsraad, het hoogste orgaan van de Woonbond. 1 procent huurstijging boven inflatie brengt in vier jaar tijd structureel 0,5 miljard euro in het laatje om te investeren in de volkshuisvesting, zoals de wijkaanpak, energiebesparing, de bouw van nieuwe woningen en het aanpakken van de problemen in krimpregio's. Tevens wordt daardoor de budgettaire problematiek van het rijk verlicht.

De Verenigingsraad van de Woonbond doet hiermee een aantrekkelijk win-win-win aanbod. De huren blijven betaalbaar, de woningmarkt gaat beter functioneren en de huursector draagt bij aan het oplossen van maatschappelijke problemen. De raad stelt bij dit aanbod wel twee belangrijke voorwaarden. In de eerste plaats mag er geen euro worden bezuinigd op de huurtoeslag. In de tweede plaats moeten tegelijkertijd substantiële maatregelen worden getroffen om de hypotheekrenteaftrek te beperken. Als dit laatste niet gebeurt, raakt de woningmarkt nog verder in het slop en worden huurders sterk benadeeld. De gemiddelde huurder besteedt al 23 procent van zijn netto-inkomen aan de huur. Eigenwoningbezitters verwonen dankzij de fiscale bevoordeling via de hypotheekrenteaftrek gemiddeld slechts 16 procent van hun inkomen.

Tegengaan goedkope scheefheid
De Woonbond doet daarnaast een voorstel om de scheefheid op een effectieve manier te bestrijden. Dit voorstel houdt in dat verhuurders de huur van woningen die in verhouding tot de kwaliteit heel goedkoop zijn, geleidelijk extra kunnen laten stijgen. Met deze flexibilisering van de jaarlijkse huurverhoging wordt de scheefheid tegengegaan, zonder dat het algehele huurniveau te sterk stijgt. De scheefheid is overigens een beperkt verschijnsel, dat de laatste jaren bovendien al sterk is afgenomen. Blinde bestrijding ervan kan gemakkelijk leiden tot eenzijdige wijken en toenemende segregatie. Naast de voorgestelde flexibilisering van het huurbeleid kan scheefwonen verder worden tegengegaan door goede huisvestingsalternatieven aan te bieden in de middeldure huur en betaalbare koop. Een belangrijke reden dat scheefwoners niet verhuizen is immers dat zij nauwelijks alternatieven hebben. Daarom moet hun keuzevrijheid op de woningmarkt worden vergroot.

De Woonbond wil graag harde afspraken maken met de corporaties en het nieuwe kabinet over dit aanbod. Het gaat daarbij om de verdere invulling van het huurbeleid en hoe de extra huurinkomsten van structureel 0,5 miljard ten goede komen aan de volkshuisvesting en een beter functionerende woningmarkt. De Woonbond denkt daarbij aan een investeringsfonds voor de vollkshuisvesting, maar staat open voor andere oplossingen.

V10.0421.PR
Amsterdam, 29 maart 2010