Gemeente Uithoorn

Begraafplaats Zijdelveld geen gemeentelijk monument

29 maart 2010
Het college van B&W heeft definitief besloten de begraafplaats Zijdelveld niet aan te wijzen als gemeentelijk monument.

Het college handhaaft zijn conclusie dat het totaalbeeld van de begraafplaats door de diverse wijzigingen van de afgelopen decennia sterk is aangetast. De impasse over het beheer en behoud van de begraafplaats is slechts op te lossen door constructief overleg tussen het kerkbestuur en de (vereniging van) nabestaanden. Een eventuele monumentenstatus lost dit probleem niet op.

Daarnaast zijn voor een goed beheer een groot draagvlak en financiële bijdragen van een groot aantal belanghebbenden (nabestaanden) noodzakelijk. Het kerkbestuur biedt bovendien nabestaanden de mogelijkheid grafrechten tot uiterlijk 2059 te verlengen.

Het college is bereid om te adviseren over een onafhankelijk voorzitter voor het overleg van de vereniging van nabestaanden met kerkbestuur en bisdom. Het college is ook bereid om een deel van de kosten voor de inzet van een dergelijke voorzitter, voor zijn rekening te nemen.

Achtergrond

De Terebinth Vereniging voor Funeraire Cultuur en de Vereniging Nabestaanden Begraafplaats Zijdelveld (i.o.) hebben gevraagd om de begraafplaats Zijdelveld aan te wijzen als gemeentelijk monument. Zij zien de aanwijzing tot gemeentelijk monument als een middel om de impasse tussen nabestaanden en kerkbestuur over het beheer en behoud van de begraafplaats te doorbreken.

Deze twee verzoeken zijn behandeld conform de procedure van de Monumentenverordening Uithoorn 1997. Op 22 december 2009 hebben burgemeester en wethouders het voornemen uitgesproken om de aanvragen tot het aanwijzen van de begraafplaats Zijdelveld als gemeentelijk monument, af te wijzen. De aanvragers (de Terebinth Vereniging voor Funeraire Cultuur en de Vereniging Nabestaanden Begraafplaats Zijdelveld (i.o.) zijn in de gelegenheid gesteld te reageren op dit voorgenomen besluit.

Op 18 februari 2010 is op hun verzoek de Vereniging Nabestaanden Begraafplaats Zijdelveld (i.o.) gehoord en in de gelegenheid gesteld om (aanvullende) argumenten in te brengen.
^