Senternovem

29-03-2010 |

Groenregeling renovatie van gebouwen

Nieuwe groenregeling stevige stimulans voor zeer duurzame utiliteitsgebouwen

De groenregeling is gewijzigd. De nieuwe Groenregeling geeft een stevige stimulans aan de realisatie van zeer duurzame utiliteitsgebouwen. Voor zeer ambitieuze nieuwe gebouwen is het voordeel in de nieuwe regeling drie keer zo groot geworden. Nieuw in de regeling zijn de mogelijkheden voor duurzaam renoveren. Het voordeel neemt hierbij toe naarmate er meer energie wordt bespaard. De groenregeling is uitsluitend bedoeld voor de koplopers onder duurzame utiliteitsgebouwen.

Voordeel nieuwe gebouwen vergroot
Projecten met een groenverklaring komen in aanmerking voor financiering door een groenbank tegen een rente die gemiddeld één procent lager ligt is. Het bedrag dat groen gefinancierd kan worden is voor zeer duurzame nieuwbouw opgetrokken van EUR 400, - naar EUR 600, - per vierkante meter vloeroppervlak. Daarnaast is de beperking tot 5.000 m2 per project geheel komen te vervallen. Door de nieuwe groenregeling is het voordeel voor een gemiddeld gebouw van 10.000 m2 vloeroppervlak drie keer groter dan bij de oude regeling.

Nieuw: duurzaam renoveren
Geheel nieuw is de categorie duurzame renovatie. Uitgangspunt is daarbij dat door de renovatie de kwaliteit van het gebouw minimaal op nieuwbouwniveau komt en er een sterke verbetering plaatsvindt van de energiekwaliteit. Het bedrag dat groen gefinancierd kan worden, loopt op tot EUR 600, - per m2 vloeroppervlak en is afhankelijk van de mate van energiebesparing.

Combinatie met investeringsaftrek mogelijk
Projecten met een groenverklaring komen tevens in aanmerking voor de milieu-investering aftrekregeling MIA. Ondernemers mogen 15% van de investeringskosten tot maximaal 10 miljoen bij nieuwbouw en 2 miljoen bij renovatie aftrekken van hun fiscale winst. Dit levert een aftrekpost op van maximaal 1,5 miljoen euro. Dit belastingvoordeel komt bovenop het voordeel van de Groenregeling.

Kwaliteitseisen
De groenregeling is gericht op de meest ambitieuze koplopers-projecten in Nederland. De eisen voor de nieuwbouw zijn niet gewijzigd. De eisen voor renovatie betreffen het gebruik van duurzaam hout, energie en waterbesparing, aandacht voor de kwaliteit van het binnenmilieu en een lange functionele levensduur van het gebouw. De exacte eisen voor nieuwbouw en renovatieprojecten zijn te vinden
op www.agentschapnl.nl/groenbeleggen.

Overheid stimuleert duurzame utiliteitsbouw

Gebouwen met een groenverklaring voldoen nu al aan de eisen die voor 2015 zijn overeengekomen in het Lente-Akkoord dat VROM heeft afgesloten met de bouwbranchepartijen. Met de nieuwe regeling dragen de ministeries van VROM en Financiën bij aan de invulling van het programma Schoon en Zuinig dat naast het realiseren van energiebesparing ook het stimuleren van nieuwe energiezuinige ontwikkelingen beoogt.

Centrale rol Groenbanken

In de groenregeling spelen de Nederlandse Groenbanken Rabo, ING, ABN-AMRO, Fortis, ASN, BNP Paribas en Triodos een centrale rol. Hun spaarders accepteren een lagere rente op hun uitgeleende geld dankzij het fiscale voordeel dat zij ontvangen bij deze spaarvorm. Hierdoor kan de Groenbank een aantrekkelijk lage rente bieden voor de financiering van projecten met een groenverklaring. Voor het te financieren project dient de groenbank een aanvraag voor een groenverklaring in bij Agentschap NL. Als het project aan de kwaliteitseisen voldoet en een groencertificaat is verstrekt, kunnen zij het project een lening tegen een relatief aantrekkelijke rente aanbieden. Deze ligt gemiddeld één project lager dan bij een conventioneel project.

Wijzigingsdatum |

29-03-2010