Gemeente Breda

Aanpak jeugdwerkloosheid Breda: jongeren aan de slag in de zorg

Oranjehaeve-De IJpelaar-Aeneas (ODIJA) heeft het initiatief genomen om werving van personeel te combineren met maatschappelijke verantwoordelijkheid. In het kader hiervan zijn vijftien jongeren, die vallen onder de Wet Investeren in Jongeren (WIJ), gestart met een opleidingstraject.

Afhankelijk van het bereikte niveau doet de jongere werkervaring op of is er kans op een vaste baan. Het gehele traject wordt gefinancierd uit subsidies van de deelnemende organisaties. Een convenant hierover wordt vanmiddag ondertekend.

Deelnemers project
Dit project komt tot stand door samenwerking met de Gemeente Breda, UWV WERKbedrijf, Servicepunt Zorg& Welzijn, ROC (VItalis College), Calibris en In bedrijf Lerend Werken (LCR werkt). De bedoeling van het project van ODIJA is om vraag en aanbod van werk uit specifieke doelgroepen op elkaar af te stemmen en in te zetten op ontwikkeling en duurzaamheid in de arbeidsrelatie.

Aanpak doelgroepen gericht op diploma
In eerste instantie wordt geworven uit de doelgroep jongeren (20-27 jaar) die onder de Wet Investeren in Jongeren vallen. In tweede instantie kunnen ook oudere kandidaten instromen (27+) die voldoen aan de startcriteria. De jongeren gaan via stage en opleiding aan het werk op de zogeheten leerafdeling van de holding.

Na een toeleidingstraject van twintig weken kunnen jongeren instromen. Wordt het traject afgerond met een diploma (niveau 3, na 3 jaar) dan heeft men minimaal een jaar werk bij ODIJA.
Haalt de kandidaat het niveau 2-diploma, dan wordt afronding van de opleiding gegarandeerd en krijgt men werk als er een vacature is.

Wethouder Heerkens hecht grote waarde aan dit convenant: âBelangrijk is dat op deze manier jongeren werkervaring opdoen en, afhankelijk van het bereikte niveau, een grotere kans hebben op een vaste baan.â

Breda, 29 maart 2010