Gemeente Uithoorn

Kwartaalnieuws van de Wmo-raad.

29 maart 2010
Het eerste kwartaal 2010 is achter de rug en de Wmo-raad heeft daarin alweer drie maal vergaderd. De vergaderingen zijn openbaar, maar dit jaar hebben we nog geen belangstellenden gezien op de publieke tribune.

Concept advies Wmo-vervoer

In januari stond o.a. het concept advies Wmo-vervoer op de agenda. In december 2009 heeft de werkgroep Vervoer hieraan hard gewerkt. Belangrijke punten voor de Wmo-raad zijn dat de gebruikers van deze vervoersvoorziening kunnen blijven meedoen en op tijd op de plek van bestemming zijn; dat de voorziening betaalbaar blijft; dat je iemand mee kunt nemen en dat er een mogelijkheid komt van een tussenstop. Hiermee wordt bedoeld dat er van huis (A) naar een bestemming (B) gereisd wordt, vervolgens wordt doorgereisd naar een volgende bestemming (C) en hierna weer terug naar huis (A). Op dit moment is het advies uitgebracht en volgt de Wmo-raad de aanbesteding van het Wmo-vervoer.

Meer contacten met achterban

Dit jaar wil de Wmo-raad de contacten met de achterban meer aandacht geven. Een manier om dat te doen is aanwezig zijn bij het bewonersoverleg in de wijken van Uithoorn en De Kwakel. Het kan zijn dat het Wmo-raadslid ook bewoner is van de wijk maar dat geldt niet voor alle wijken. Een ander middel is via de website wmo.uithoorn.nl Op deze site kunt u bij de bladzijden van de Wmo-raad terecht voor informatie over de adviezen en de agenda en tijdstip van de vergadering. In april zal ook het jaarverslag 2009 daar te vinden zijn. Het schrijven van deze kwartaalinformatie hoort ook in het plan om de achterban meer te informeren over het werk van de Wmo-raad.

Persoonsgebonden budget

In februari is het concept advies tarieven PGB (Persoonsgebonden Budget) voor de hulp bij de huishouding besproken. De Wmo-raad heeft op de voorstellen van de gemeente negatief geadviseerd. De Wmo-raad vindt dat o.a. de keuzevrijheid van de burgers niet tot zijn recht komt. Op dit moment doet de gemeente nog verder onderzoek. Ook dit onderwerp volgen we nauwgezet, want zowel Wmo-vervoer als tarieven PGB stonden weer op de agenda van maart.

Nieuwe leden Wmo-raad gezocht

Ontwikkelingen rondom de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning), kritisch volgen van het beleid en de uitvoering daarvan door de gemeente is interessant. Het werk van de Wmo-raad draagt bij aan een "leefbare samenleving". Op dit moment zijn we met 10 vrijwilligers. Om het advieswerk goed te blijven doen, zoeken we actieve, kritische en maatschappelijk betrokken inwoners uit De Kwakel en Uithoorn die samen met ons, aan het nieuwe college van B en W, willen adviseren over het gemeentelijk Wmo beleid en de uitvoering hiervan. Op 14 april 10.00 - 12.30 is de eerstvolgende vergadering, komt u gerust een keer luisteren vanaf de publieke tribune. Op de agenda staat het conceptadvies bij de integratienota.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het secretariaat van de Wmo-raad: wmo-raad.uithoorn@telfort.nl of Postbus 8 1420 AA Uithoorn.
^