Radboud Universiteit Nijmegen


Keetje Hodshon Prijs voor Bé Breij

Datum bericht: 29 maart 2010

Bé Breij, onderzoekster Latijn en Grieks, krijgt de Keetje Hodshon Prijs voor haar proefschrift The Eighteenth and Nineteenth Major Declamations Ascribed to Quintilian: A commentary, waarop zij in mei 2007 promoveerde aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Pulp uit de oudheid
Bé Breijâs proefschrift ging over de achttiende en negentiende van de Declamationes Maiores, anonieme Latijnse pronkredevoeringen uit de tweede eeuw na Christus. Omdat ze lang zijn beschouwd als de pulpliteratuur van de oudheid â ze gaan over incest, marteling, moord en een juridisch steekspel tussen echtelieden - is er nooit over deze teksten geschreven. Bé Breij voorzag in haar proefschrift de twee teksten van een uitgebreide inleiding en dito commentaar.

Uit het juryrapport
De jury schrijft: 'Met haar heldere schrijfstijl leidt zij de lezer zonder omwegen â bijna pardoes â een vreemde wereld in, die van de antieke declamatio. Het blijkt een wereld te zijn die eerder associaties oproept met een film van Fellini dan met een sereen, antiek bouwwerk. Dr. Breij geeft ons inzicht, niet alleen in een welhaast sadistisch universum, maar vooral ook in het oproepen ervan âvolgens de regelen van de kunstâ. Het gaat haar uiteindelijk om het inzichtelijk maken van de techniek van de evocatie en om het blootleggen van de daarachter liggende logische structuren. Daarmee is gezegd, dat zij niet stopt bij de op zich boeiende inhoud van de declamaties, maar de lezer meeneemt op het glibberige pad van de geschiedenis van de retorica.'
De jury prijst de uitzonderlijke kwaliteit van haar onderzoek, en constateert dat vooral dankzij de publicaties van Bé Breij het onderzoeksveld inmiddels internationale aandacht trekt.

12.000 euro en penning
De Keetje Hodshon Prijs is een prijs van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen. Het is een aanmoedigingsprijs voor onderzoekers in de geesteswetenschappen. De prijs bestaat uit 12.000 euro plus een penning. Eerdere prijswinnaars zijn onder anderen Frits van Oostrom, Willem Frijhoff en Radboud-wetenschappers Pieter Muysken, Olivier Hekster en Onno Crasborn.

Meer over de Keetje Hodshon Prijs