Nieuws

Bunkers vrijgegraven

Gemeente Den Haag 29 maart 2010

Afgelopen week was het werk aan de nieuwe boulevard even niet gericht op de toekomst, maar ging het project terug in de tijd. Op de boulevard werd een zogenaamde 'mitrailleurkazemat' vrijgegraven.

Dit een is een bijzonder type Nederlandse bunker uit 1939. Bij de graafwerkzaamheden werd onverwachts ook een Duitse bunker en een 40 meter lange gang gevonden.

Deze vondsten zijn een verrassing, maar niet uniek. Den Haag heeft al 6 bunkerstelsels en verschillende losse bunkercomplexen op de Monumentenlijst staan. De Nederlandse bunker is wel van een zeldzaam type. Er zijn er slechts 3 gebouwd langs de strandmuur van Scheveningen. De bunkers kunnen op deze plek niet blijven staan door de aanleg van de dijk. De komende dagen wordt onderzocht of en hoe de kazemat bewaard kan blijven en eventueel bij een museum geplaatst kan worden.
Fotograaf: Bas de Mos
Fotograaf: Bas de Mos

Of het publiek binnenkort de bunkers kan bekijken is nog niet te zeggen. Eerst worden de bunkers vrijgemaakt van puin en dan beoordeeld op veiligheid. Ook wordt de veiligheid op het bouwterrein beoordeeld.

Tweede kazemat

In de strandmuur ter hoogte van de Vuurbaakstraat ligt nog een kazemat. Deze bunker wordt in de tweede fase van het werk vrijgegraven. Misschien levert dit ook nog verrassende vondsten op.