Wederopbouw Haïti: plaats kinderen centraal!

29/03/2010 18:01

SOS-Kinderdorpen

Amsterdam, 29 maart 2010- In aanloop naar de grote internationale VN - Donorconferentie in New York op 31 maart as, organiseert een aantal kindgerichte hulporganisaties op 30 maart in New York de bijeenkomst "A Haiti Fit for Children". Tijdens deze bijeenkomst staat de toekomst van kinderen in Haïti centraal.

De bescherming van de rechten van het kinderen is sinds lange tijd een aandachtspunt in Haïti. Na de aardbeving zijn kinderen die van hun ouders gescheiden zijn of hun ouders verloren hebben nog kwetsbaarder geworden. "Het succes van de wederopbouw van Haïti zal gemeten worden aan de hand van de meest kwetsbare kinderen en families," aldus Celigny Darius, nationaal directeur van SOS Kinderdorpen Haïti, die tijdens de bijeenkomst SOS Kinderdorpen vertegenwoordigd.

Tijdens de bijeenkomst bespreken leden van de internationale gemeenschap welke middelen en partners gemobiliseerd dienen te worden om de systemen van kindbescherming op Haïti te versterken. Dit is één van de belangrijkste prioriteiten die zijn opgesteld door de Global Movement for Children in Zuid-Amerika in hun statement A Haiti Fit for Children and Youth.

SOS Kinderdorpen Internationaal onderschrijft het belang van het aannemen van deze richtlijnen als standaard. Dit moet ervoor zorgen dat alle kwetsbare kinderen en hun families de hoogste prioriteit krijgen binnen de wederopbouw van Haïti. De richtlijn omvat de volgende punten:

Registreren van alle gescheiden en alleenstaande kinderen en het herenigen van kinderen met hun families.

Het bieden van veilige, kwalitatieve tijdelijke zorg gedurende het gezinsherenigingsproces. Dit proces kan soms maanden, zo niet jaren duren. Opvang dient alleen een tijdelijke oplossing te zijn, totdat opvang in gezinsverband mogelijk is.

Een gedegen kindbescherming systeem ontwikkelen. Proactieve aandacht voor kinderen die het risico lopen ontvoerd te worden.

Sociaal werk en kindopvang systemen om gezinnen te versterken, zodat ze goed voor hun kinderen kunnen zorgen.

Maar ook het bieden van alternatieve kwalitatieve opvang voor kinderen die geen ouders meer hebben of niet de juiste zorg

"De wederopbouw van ons land zal nog jaren gaan duren. De medewerkers van SOS Kinderdorpen Haïti zijn allemaal Haïtianen - dit gaat ook om ons land en onze toekomst. Wij zijn al dertig jaar actief in Haïti en zullen de kinderen en families op de lange termijn blijven ondersteunen. Daarom roep ik iedereen op om ons te steunen voor de wederopbouw van Haïti, niet alleen nu, maar ook voor de komende weken, maanden en jaren. Laten we samen werken aan de wederopbouw van ons Haïti - voor de kinderen", aldus Celigny Darius.





http://www.soskinderdorpen.nl