Evangelische Omroep
EO-PROGRAMMA'S IN WEEK 13 2010

Ingang Oost, maandag 29 maart, 19.25 uur, Nederland 1
Voor het toedienen van een chemokuur heeft mevrouw Austmann een priklijn gekregen, deze veroorzaakt echter veel pijn.
De Ambulancedienst brengt Donovan Lester Wong a Tsoi naar de Spoedeisende Hulp van het UMC Utrecht. Hij heeft een epileptische aanval gehad.
De Amulancedienst brengt mevrouw van Wijnen; Ze heeft last van benauwdheid.
Nienke Lankheet is met volleybal door haar enkel gegaan.

Rail Away, dinsdag 30 maart, 19.55 uur, Nederland 2
Zwitsterland: Jura Neuchatel
Documentaireserie over markante spoorlijnen in de wereld. In elke aflevering wordt een reis gemaakt, waarbij onderweg ook aandacht is voor bijzondere locaties.
In het Franstalige deel van Zwitserland is de oude stad Neuchatel een belangrijk spoorwegknooppunt. Van hieruit kun je niet alleen naar Geneve reizen, maar ook naar vele andere prachtige bestemmingen in de regio. Enkele plaatsen die we aandoen, zijn Buttes en Glovelier.

De Kist, dinsdag 30 maart, 20.50 uur, Nederland 2
Presentator Herman Wegter rijdt in zijn okergele oldtimer naar twee verschillende gasten. Om erachter te komen hoe zij over onze sterfelijkheid denken neemt hij een doodskist mee. Ook krijgt Herman met zijn auto en kist veel reacties van mensen op straat. Ze vertellen hem hoe zij over de dood denken.

Deze week in De Kist filosofe Désanne van Brederode en obductie-assistent Jan Schurink.
De dood was in het leven van Désanne al vroeg aanwezig. Haar moeder nam haar al op 6-jarige leeftijd mee naar een uitvaart. Dan kon ze er vast aan wennen. Désannes moeder was 66 jaar toen ze stierf. Herman vraagt Désanne welke invloed de dood op haar leven en haar geloof in God heeft gehad: 'De dood zet mij aan het denken en aan het leven.'
Jan Schurink onderzoekt de doodsoorzaak van overledenen, geeft hen de laatste verzorging en begeleidt families bij het zien van hun overleden dierbare. Hij is al 35 jaar obductie-assistent en mortuariumbeheerder: 'Omgaan met de dood kan je leven verrijken. Je geniet veel meer van de dingen.' Raakt de dood hem persoonlijk nog wel? Herman gaat met hem in gesprek.
In deze aflevering ontdekt Herman ook hoe de bezoekers van de Dappermarkt in Amsterdam over de dood denken.

De Perfecte Mens van de 21e Eeuw, dinsdag 30 maart, 23.25 uur, Nederland 2
De Perfecte Mens
We staan aan de vooravond van nieuwe ontwikkelingen waarbij de techniek ons in staat stelt onszelf te verbeteren. Diepe hersenstimulatie zorgt ervoor dat we onszelf beter voelen, door embryo-selectie is het mogelijk erfelijke ziektes uit te bannen en door implantaten kunnen we een soort cyborgs worden: deels mens, deels machine. Een nachtmerrie of de mogelijkheid om langer, fitter en efficiënter te kunnen leven? In deze documentaire gaan we op zoek naar meningen, ervaringen en achtergronden. En welke ethische vragen roepen al deze technieken op?

Het Familiediner, maandag 29 maart, 22.00 uur, Nederland 1
'Je lijkt precies op je vader', riep moeder Wil tegen haar zoon. Dat had ze beter niet kunnen zeggen: sindsdien wil Christian geen contact meer. En nu heeft Wil spijt. Ze wil wel haar excuus aanbieden, maar hoe? De Sorry-limo biedt uitkomst.

'Eigenlijk was het helemaal niet zo erg', vinden zowel Carla als Margriet. Toch dreigt er een eind te komen aan hun 30-jarige vriendschap. Want wie zet de eerste stap als beide partijen wachten op de ander? Carla's dochter Raquel vraagt Bert van Leeuwen te bemiddelen. Terwijl Raquel samen met chef-kok Sandra het familiediner bereidt, probeert Bert de strijdende partijen aan tafel te krijgen.

XMIX, woensdag 31 maart, 13.53 uur, Nederland 3
De suikerzoete tandarts
De hele stad is in rep en roer want bijna iedereen heeft kiespijn. De tandarts draait overuren. Wat is er aan de hand? Plotseling verschijnt een verdacht persoon.

XMIX is een vrolijke kinderserie waarin politieman Anton de hulp in roept van de helden uit zijn favoriete computerspelletje XMIX. En hoewel Exel, Dax en Xena super sterk, onzichtbaar en slim zijn, begrijpen ze de wereld van mensen niet altijd even goed. Dat leidt nogal eens tot grappige situaties!

Nederland Zingt Op Goede Vrijdag, vrijdag 2 april, 10.10 uur, Nederland 1
Vorig jaar ontmoette ds. Arie van der Veer de Messiasbelijdende Jood Kid Lev Ary voor het eerst. Ds. Van der Veer hielp hem met de voorbereidingen voor de seidermaaltijd. Samen kijken ze nu terug op deze traditionele Joodse maaltijd. Kid Lev Ary legt uit waar het bij deze maaltijd om gaat en wat de verschillende onderdelen betekenen. Ds. Arie van der Veer houdt de meditatie afgewisseld met koor- en samenzang.

Matthäus Passion, vrijdag 2 april, 12.00 uur, Nederland 2
Johann Sebastian Bach schreef indertijd zijn "'Passionen' voor zijn 'eigen' jongenskoor aan de Thomaskirche. Daarom is de uitvoering van zijn beroemdste werk, de 'Matthäus Passion', door het Holland Boys Choir uit Elburg zo bijzonder, omdat ook hierbij de sopraanpartij door jongensstemmen vertolkt wordt. In dit programma is deze magistrale muziek te horen en te zien, zoals die werd opgenomen in de Eusebiuskerk in Arnhem, waarbij de prachtige akoestiek en ruimte goed tot hun recht komen. Naast het koor zijn als solisten te horen de Portugese Orlanda Velez Isidro, Robert Luts, Henk van Heijnsbergen, Sytse Buwalda, Martinus Leusink, Hans de Vries, Jeroen Assink en Jelle Stoker. Het Netherlands Bach Orchestra begeleidt hen op authentieke barokinstrumenten, waardoor het geheel nog meer klinkt zoals die eerste keer in Leipzig. Dirigent Pieter Jan Leusink is verantwoordelijk voor een prachtige uitvoering, waardoor een uniek programma ontstaan is!

Andries, vrijdag 2 april, 14.35 uur, Nederland 2
Andries, een serie van zes programma's waarin Andries Knevel in gesprek gaat met bekende Nederlanders. In elke aflevering staat een persoon centraal uit de wereld van politiek, bedrijfsleven, media of religie. Op verschillende locaties in binnen en buitenland volgt Andries zijn gasten en voert hij openhartige gesprekken over geloof, zingeving, passie en bezieling. Waarom doen ze het werk dat ze doen en welke idealen streven zij daarbij na. Hoe gaan zij om met moeilijke dilemma's en welke persoonlijke keuzes hebben zij daarvoor moeten maken. En wat is hun visie op de huidige samenleving. Zijn ze persoonlijk geëngageerd en hoe gaan zij om met de grote thema's die leven in de samenleving.

Elly en de Wiebelwagen, vrijdag 2 april, 15.00 uur, Z@pp
Paasfeest hoera!
Dop en Kurk zijn vogeltjes aan het kijken. Ze weten hoe alle vogeltjes heten. Maar wat is dat voor een vogeltje? Dat is een dood vogeltje. Elly weet geen verhaal over een dood vogeltje, maar wel over iemand die sterker is dan de dood. Elly vertelt het verhaal over Maria die verdrietig is, omdat Jezus dood is gegaan. Maar dan staat Jezus ineens naast haar. Hij leeft! Jezus is sterker dan de dood! Dop en Kurk gaan het vogeltje begraven. Ze zijn wel een beetje verdrietig. Maar het vogeltje is nu vast op een hele mooie plek.

De Dorpsdokter, vrijdag 2 april, 19.25 uur, Nederland 1
Dokter Roelof loopt de halve marathon op Terschelling. Piet rijdt daar als medisch hulpverlener op de motor rond. En ook hun beide echtgenotes laten zich niet onbetuigd!
Rosemarie ontvangt Nancy van Zaanen met haar dochter. Nancy denkt dat ze mogelijk allergisch voor koemelk is. En ze gaat op bezoek bij de heer Bijker. Door een slechte doorbloeding van zijn been dreigt een deel af te sterven.
Bij Jacoline komt mevrouw Kroes met haar zoontje Harmen. Hij hoestte heel erg vorige week en dat gaat niet over. En ze ontvangt Gerben die vaak last heeft van bloedneuzen.
Piet wordt te hulp geroepen bij mevrouw Stoker, die na de finish van de halve marathon onwel is geworden.

Dit seizoen lopen we mee met Roelof Moes, Piet Speelman, en Rosemarie Poutsma die in dienst is bij Roelof en Piet. Ze hebben een praktijk in Nijeveen, een landelijk dorp in de provincie Drenthe. Nijeveen heeft ongeveer 3600 inwoners en maakt sinds 1998 deel uit van de gemeente Meppel. De praktijk is op twee locaties, de woonhuizen van Roelof en Piet, maar de patiënten zijn bij alle drie de artsen ingeschreven. In de boerderij van Roelof is ook de apotheek gevestigd. Alle drie hebben bewust gekozen voor een kleinschalige praktijk.

Nederland Zingt, zaterdag 3 april, 18.30 uur, Nederland 2
Stille Zaterdag, de laatste dag van de vastentijd en lijdensweek voor Pasen. Stille Zaterdag, omdat op die dag de klokken niet luiden tot aan de Paaswake. De stilte van deze dag zal worden voortgezet in het programma van Nederland Zingt met passende liederen zoals 'Mijn Verlosser hang aan 't kruis' en 'Als ik in gedachten sta'. Maar ook een koraal uit de Johannes Passion 'Wer hat Dich so geschlagen' en de bekende spiritual 'Were you there' gezongen door Hans Voschezang. Tussen elk lied hoort u de verstilde melodie van 'Jezus, herinner mij' met een van de zeven kruiswoorden van Jezus.

De Mattheus Masterclass, zaterdag 3 april, 19.05 uur, Nederland 2
Ze hebben nog nooit klassiek gezongen, de Nederlandse sterren die door de internationaal bekende bariton Maarten Koningsbergerin de Mattheus Masterclass worden klaargestoomd voor een uitvoering van Bachs meesterwerk de Mattheus Passion. Thomas Berge, Ellen ten Damme, Henk Westbroek, Jette van der Meij, Nathalie Makoma en Antonie Kamerling worden in vier afleveringen gevolgd tijdens deze spannende uitdaging die uiteindelijk zal leiden tot een slotuitvoering met koor en orkest in de Vitus kerk in Hilversum.

Nederland Zingt met Pasen, zondag 4 april, 9.00 uur, Nederland 1
In de Bergkerk in Deventer wordt op Stille Zaterdag en Paaszondag het theaterstuk Dolorosa opgevoerd. Dit stuk verbeeldt het lijden, het sterven en de opstanding van Christus. Schrijfster en regisseur van dit stuk is Carla Veldhuis. Ds. Arie van der Veer spreekt met haar en een van de hoofdrolspelers, Johan Krans, over dit bijzondere theaterstuk. Ds. Van der Veer houdt de meditatie afgewisseld met koor- en samenzang.

Verborgen Verhalen, zondag 4 april, 14.35 uur, Nederland 3

Zonder jou
In de Bijbel staat: 'Je hebt niet een geest van lafheid gekregen, maar van kracht, van liefde en van bezonnenheid', 2 Timotheus 1:7.

Aafke en Ada zijn tweelingzussen. Ze zien er hetzelfde uit, ze hebben dezelfde smaak, ze doen alles samen en binnenkort gaan ze op brugklaskamp. Maar Ada krijgt een ongeluk. Ze komt in een rolstoel terecht Nu moet Aafke zonder haar mondige zus op kamp. Wat blijft er van Aafke over? Een muurbloempje? Een lafbek? Zonder Ada komt Aafke zichzelf keihard tegen.
Verborgen Verhalen is een kinderserie, gebaseerd op waargebeurde verhalen van kinderen. Niet eerder vertelde gebeurtenissen worden nagespeeld door acteurs. Bij ieder verhaal hoort een wijze bijbelspreuk die ook nu nog actueel is.
Jong, zondag 4 april, 21.20 uur, Nederland 3
Je hebt een verstandelijke beperking en probeert een zo normaal mogelijk leven te leiden. Hoe is het als je begeleiding nodig hebt om te kunnen wonen en werken en je ogenschijnlijk simpele dingen soms niet snapt? Manuel volgt twee mensen met een verstandelijke beperking en ontdekt dat hij nog best wat kan leren.

Wouter (23) woont in een woongroep voor jongeren met een verstandelijke beperking. Hier leert hij alles wat hij nodig heeft om uiteindelijk zelfstandig te kunnen wonen. Soms maakt hij fouten en heeft hij begeleiding nodig. Maar hij leert snel en het gaat erg goed met hem. Wouter werkt in een eetcafé in zijn dorp waar mensen met een verstandelijke beperking werken. Als echte horecaman leert hij Manuel de fijne kneepjes van het vak.

Celeste (25) heeft een verstandelijke beperking maar heeft hierover een heel eigen visie.
Celeste: 'Ik ben meer dan mijn beperking. Ik ben vooral mens!' Ze vindt het niet belangrijk of mensen wel of geen beperking hebben. Ze heeft meer last van hoe anderen haar soms behandelen dan van haar beperking zelf. Geloof speelt een grote rol in haar leven en ze neemt Manuel mee naar haar bijbelclub waar ze op haar eigen manier met het geloof bezig is.

Noot voor redactie,

Evangelische Omroep