Gemeente Utrecht


2010 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
33 Vragen van mevrouw G.A. Oskam
(ingekomen 22 februari 2010
en antwoorden verzonden door het college op 29 maart 2010)


De lijst voor kinderopvang/buitenschoolse opvang is onlangs geschoond van dubbelingen. Dat levert wel een iets positiever beeld op, maar de wachtlijsten voor kinderopvang blijven (te) lang. Onlangs heeft D66 bij 3 projecten begrepen dat de raadsbreed gewenste versnelling van het oplossen van het tekort in kinderopvang, toch weer vertraging oploopt. De 3 projecten zijn:
. Een particulier initiatief voor Utrechtseweg 15 in Het Zand
. Een particulier initiatief voor Lunet III en IV in Lunetten
. Een ouderparticipatieinitiatief voor het 3G Centrum in Kanaleneiland

D66 zou hierover de volgende vragen beantwoord zien:
1. Kent u het particulier initiatief voor de Utrechtseweg 15?

Ja.

2. Is het perceel aan de Utrechtseweg 15 in bezit van de gemeente Utrecht?

Nee.

3. Wat is het vigerende bestemmingsplan ter plekke en welke bestemming kent het perceel?

Bestemmingsplan Leidsche Rijn Park, Gemengd Wonen bestaand lint.

4. Bent u bereid om z.s.m. de bestemming van het perceel aan te passen zodat er kinderopvang kan plaatsvinden? Bv. in lijn met de schoolwoningen in andere delen van LR (panden met een dubbele bestemming)


Nee. Het betreft hier feitelijk de splitsing van een bestaand perceel (Utrechtseweg 13) om zodoende een extra bouwkavel te creeren. Dit past niet binnen het beleid dat verdichting met bebouwing binnen Het Lint van het Leidsche Rijn Parkniet toestaat, ook in verband met precedentwerking.

Wanneer er echter een plan voor kinderopvang wordt ingediend op of in de plaats van de bestaande woonbebouwing Utrechtseweg 13/15 zien we onder bepaalde randvoorwaarden wel mogelijkheden voor een kleinschalig kinderdagverblijf op deze locatie. Hierover dient de gemeente dan eerst overeenstemming te bereiken met de huidige eigenaar van het perceel. Ook betekent dit een wijziging van het in 2006 vastgestelde bestemmingsplan Leidsche Rijn Park.

5. Bent u bereid om mee te werken aan een rendabel particulier initiatief voor kinderopvang op de Utrechtseweg 15?


Zie antwoord op vraag 4.


Onlangs is er buitenschoolse opvang gerealiseerd in Lunet III en IV door Ludens, in samenwerking met scouting Salwega. D66 heeft begrepen dat dit niet is aanbesteed. Een particuliere aanbieder heeft D66 benaderd met een plan voor méér kinder- èn buitenschoolse opvangplaatsen, waarbij er ook samengewerkt had kunnen worden met de scouting.

6. Klopt het dat dit project niet is aanbesteed? Zo ja, waarom niet?


Als gemeentelijke panden beschikbaar komen voor kinderopvang, vindt er een aanbesteding plaats onder meerdere kinderopvangaanbieders (zo ook bijvoorbeeld bij Lunet I). Indien het pand geen gemeentelijk pand is, is de keuze voor een huurder/kinderopvangaanbieder aan de eigenaar. Omdat er behalve een gemeentelijk pand (Lunet III) ook een pand deel uitmaakte van het project dat geen eigendom was van de gemeente (het clubgebouw van Salwega) zijn er niet meerdere aanbieders uitgenodigd. Opzet was om beide panden gezamenlijk geschikt te maken voor buitenschoolse opvang en zo een zo groot mogelijke uitbreiding te realiseren. Daarbij is de ontwikkeling mogelijk gemaakt door het maken van complexe afspraken voor het Salwega pand waarvoor een bewezen capabele partij nodig was. Overigens is het bouwproject conform de gemeentelijke aanbestedingsregels aanbesteed.

7. Hoeveel buitenschoolse opvang is er nu gerealiseerd in Lunet III?


In Lunet III worden 40 BSO-plaatsen gerealiseerd voor kinderen boven de 8 jaar (planning is dat deze BSO begin 2011 van start gaat). In het clubgebouw van Salwega komen nog eens 30 BSO-plaatsen voor kinderen onder de 8 jaar. Dat betekent in totaliteit echter geen uitbreiding met 70 BSO-plaatsen in Lunetten. Dit komt omdat Ludens circa 30 BSO plaatsen elders in Lunetten omzet in plaatsen voor kinderopvang voor kinderen onder de 4 jaar. Er zijn normen voor de relatie tussen aantal kindplaatsen en aantal m2. In Lunet III is, rekening houdend met de ruimte die specifiek bestemd is voor gebruik door Salwega, geen mogelijkheid om meer BSO-plaatsen te creëren. In het clubgebouw is nog wel ruimte voor uitbreiding. Mocht hieraan behoefte zijn dan zal na opening van deze opvang (gepland september 2011) het aantal plaatsen verder worden uitgebreid.

8. Bent u bereid om in contact te treden met de particulier initiatiefnemer om alsnog méér kinderopvangplaatsen te realiseren?


Op 13 februari 2010 is door twee wethouders een intentieovereenkomst tussen Salwega, Ludens en de gemeente getekend. In dit licht en in het licht van de beantwoording van de voorafgaande vragen, is het college hier niet toe bereid.


De ouderparticipatieprojecten zijn een buitengewoon succesvol initiatief van een aantal ouders. De Bombardon, de Krakeling en de Villa voorzien in een grote behoefte. D66 heeft begrepen dat er nu ook een initiatief is om een ouderparticipatieproject op te starten in het 3G-centrum. Op antwoorden van PvdA-raadslid Dibi (2009/134) heeft u aangegeven welk proces er is ingesteld om de beheerproblematiek tussen Doenja en zelfbeheergroepen, op te lossen.

9. Wanneer kunnen projecten als van het Ouderparticipatie (en Stichting Ook, zoals in de vragen van mevrouw Dibi aangegeven) antwoord krijgen op hun initiatieven?


Er zijn ons geen initiatieven van Ouderparticipatie bekend anders dan van de Stichting OOK. Mitros is met de stichting OOK op zoek naar een andere ruimte in de wijk.

10. Hoe is het mogelijk dat de versnelling in kinderopvangmogelijkheid wordt belemmerd door beheerproblemen?


Bij de beantwoording van de vragen van PvdA-raadslid Dibi (2009/134) hebben wij aangegeven dat huisvesting in het 3 generatiecentrum niet mogelijk is omdat de wijkoppas (opvang voor kinderen ten behoeve van inburgeraars) is gehuisvest in het 3G. De gemeente heeft Doenja verzocht ook in 2010 de wijkoppas te realiseren in het gebouw van 3G.


---- --