Opening Oosterscheldekreeftenseizoen 2010 groots


ZIERIKZEE, 20100329 -- De officiële opening van het Oosterscheldekreeftenseizoen 2010 was op donderdag 25 maart een groot succes. Ruim 45 journalisten uit binnen- en buitenland en 550 gasten waren getuigen van het binnenhalen van de eerste Oosterscheldekreeft. Vanaf 1 april tot en met 15 juli zijn de Zeeuwse kreeften weer verkrijgbaar bij de betere vishandel en restaurants.

Oorspronkelijk zou de minister LNV, mevrouw Gerda Verburg, de eerste kreeft in ontvangst hebben genomen. In verband met een (spoed) debat in de Tweede Kamer was zij verhinderd. De commissaris van de koningin van Zeeland, mevrouw Karla Peijs, heeft op perfecte wijze haar rol overgenomen.

Onder een stralende Zeeuwse zon werd de eerste kreeftenfuik gelicht door de ambassadeurs de heer S. Goñivan van Argentinië, de heer L. Prat y Coll van Spanje, de heer L. Carbonez van België en mevrouw T. van Gool, tijdelijk Zaakgelastigde van de Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden te Brussel. Dit gezelschap werd geassisteerd door kreeftenvisser Jan van Westenbrugge van de ZZ 14.

In de ochtend werden de gasten en media hartelijk welkom geheten door de voorzitter van de Stichting promotie Oosterscheldekreeft Luit Ezinga. In zijn toespraak haalde de heer Ezinga de problematiek aan van de certificering van de Zeeuwse kreeft. In verband met de teveel vergeven vergunningen door LNV is het tot op heden nog steeds niet mogelijk om de Zeeuwse kreeft te voorzien van een MSC- certificaat. Dit certificaat staat voor duurzame visserijmethode.

De burgemeester van Schouwen-Duiveland, de heer Gerard Rabelink, spitste zijn toespraak voornamelijk om de zorg die de gemeente Schouwen-Duiveland heeft met betrekking tot het gebruik van staal slakken bij de oeverversterking. Los van het feit welke effecten de staal slakken hebben op de kwaliteit van het water van de Oosterschelde, bedelft deze specie ook de holen waarin de kreeften zich verschuilen. In samenwerking met duikersorganisaties zijn de kreeften zelfs voor de storting van de staal slakken verplaatst naar andere locaties in de Oosterschelde.

Als laatste had mevrouw Peijs het woord. Zij stak een hard onder de riem voor de burgemeester van Schouwen-Duiveland, die het de afgelopen weken bijzonder druk heeft gehad met het voorgevallen drama in Zierikzee. Vervolgens feliciteerde zij de Stichting Promotie Oosterscheldekreeft met haar tienjarige bestaan en de negende opening van het Kreeftenseizoen. "In 2011 hebben we zeker weer een lustrum?", zo vroeg zij zich af. De Stichting ontving ook de nodige complimenten voor de promotionele uitstraling die de opening van het kreeftenseizoen voor Zeeland teweegbrengt.

Vervolgens vertrokken alle schepen (16 stuks) richting Oosterschelde om de eerste kreeftenfuik te lichten. Tijdens deze tocht werd de kreeftenwijn van het jaar 2010 bekend gemaakt; Las Perdices Viognier 2009. De wijn is afkomstig uit Argentinië en wordt geïmporteerd door Red Gum Fine Wines B.V. uit Ridderkerk.

Na het binnenhalen van de eerste kreeft voeren de genodigden richting Colijnsplaat. Daar werden ze ontvangen door directeur van de vismijn, Johan van den Nieuwenhuyzen met een toespraak en een rondleiding.

Op de terugtocht naar Zierikzee werd de kreeftenlunch verzorgt door hotel-restaurant de Korenbeurs uit Kortgene.

De heer Hans Adema (Carcinoloog/kreeftendeskundige) van Naturales te Leiden gaf nog een toelichting over pijnprikkels van een kreeft bij de bereiding ervan. Een kreeft behoort tot een geleedpotige segment zoals een mug en een garnaal en kent daardoor minder pijnprikkels vanwege het ontbreken van een centraal zenuwstelsel.

Omstreeks 15:00 uur waren alle boten weer terug in de haven van Zierikzee.

Kring van de Zeeuwse Kreeft
Gedurende de periode dat de Oosterscheldekreeft kan worden gevangen (1 april tot en met 15 juli) zijn er 10 Zeeuwse restaurants die een samenwerking kennen en een speciaal Oosterscheldekreeftenmenu op de kaart hebben staan. Alle menu's zijn verschillend, doch de prijs is uniform; ¤ 59,50. De laatste die dit jaar erbij is gekomen is restaurant Mondriaan uit Domburg. Voor meer informatie zie ook: www.oosterscheldekreeft.nl





Ingezonden persbericht