Gemeente Gilze en Rijen

Kern'75-PvdA-CDA ronden formatie succesvol af

Op 24 maart jl. hebben vertegenwoordigers van Kern'75-PvdA-CDA een principe-akkoord over het coalitieprogramma en de portefeuilleverdeling bereikt. Daarmee is de formatie van het college in de gemeente Gilze en Rijen succesvol afgerond. Het voornemen is om in de raadsvergadering van 19 april a.s. de wethouders te benoemen en het coalitieprogramma aan te bieden.

Coalitievorming
Op 12 maart jl. hadden de partijen Kern'75 - PvdA - CDA de intentie uitgesproken om een coalitie te vormen. Als kandidaat-wethouders werden Willem Starreveld (Kern'75), Lau Lavooij (PvdA) en Rolph Dols (CDA) voorgesteld. Vanaf maandag 15 maart hebben vertegenwoordigers van deze partijen diverse besprekingen gehad over het coalitieprogramma en de portefeuilleverdeling. De besprekingen zijn volgens planning, in een goede sfeer en constructief verlopen.

Coalitieprogramma
Het coalitieprogramma bestaat voornamelijk uit de door de vorige gemeenteraad goedgekeurde plannen en het verstandig voorbereiden van bezuinigingen. Dat vraagt om een solide financieel beleid, waarbij gekeken wordt naar reële bezuinigingen en mogelijkheden voor het verhogen van inkomsten om de te verwachten bezuinigingen, opgelegd door het Rijk, op te vangen. De coalitie zal daarbij geen afwachtende houding aannemen, maar direct een start maken met het voorbereiden van mogelijke besparingen.

De tekst van het coalitieprogramma wordt nog nader uitgewerkt. Belangrijkste programmapunten zijn: - Uitgangspunt is bestaande voorzieningen in de gemeente te behouden. Indien noodzakelijk wordt een versobering doorgevoerd of naar draagkracht een hogere eigen bijdrage gevraagd. - Het Gemeentelijk Rioleringsplan, Gemeentelijk Verkeers- en vervoersplan en Onderwijshuisvestingsplan worden uitgevoerd. Eventueel wordt een fasering van de geplande investeringen ingebracht als bezuinigingen daarom vragen. - Woningbouw wordt uitgevoerd volgens de laatste afspraken met de regio en provincie. Om een inhaalslag te maken is het streefgetal voor woningbouw 180 woningen per jaar van 2010-2014. In alle kernen zijn plannen in voorbereiding of klaar. - Uitvoering wordt gegeven aan iDOP Molenschot, aanleg sportpark Verhoven en herinrichting sportpark Vijf Eiken. Er komt een studie naar de toekomst van de sporthallen en het zwembad. - Er is een groene paragraaf toegevoegd met aandacht voor duurzaamh eid en het behoud van het groene en landelijke karakter van onze gemeente. - Er wordt een Organisatieplan 2015 voorbereid waarin gekeken wordt naar efficiency, samenwerking en uitbesteding. Verder aandacht voor een klantgerichte overheid en projectmatig werken onder het motto 'afspraak is afspraak'. - Er wordt direct een start gemaakt met noodzakelijke besparingen als gevolg van de verwachte korting op de uitkering van het gemeentefonds. Er wordt uitgegaan van een korting van 2,5 miljoen euro per jaar. Dat vraagt om besparingen van 10% op diverse beleidsterreinen van de gemeentebegroting. Besparingen op de loonkosten en de gemeenschappelijke regelingen zijn dan onvermijdelijk. Een meer dan trendmatige belastingverhoging wordt niet uitgesloten om bepaalde voorzieningen te behouden. - De eerste besparingen bestaan uit een kleiner college en aanpassing van de managementstructuur.

Van 4 naar 3 wethouders
Het college is van 4 naar 3 wethouders teruggebracht. De portefeuilles van de leden van B&W zijn uitgebreid. Daarbij is nadrukkelijk rekening gehouden met de persoonlijke kwaliteiten van de kandidaat-wethouders. Ook is beter aangesloten op de gemeentelijke organisatie.

Portefeuilleverdeling
De portefeuilleverdeling wordt in de eerste vergadering van het college van B&W vastgesteld. Op hoofdlijnen zijn de coalitiepartijen het volgende overeen gekomen:


- Portefeuille van burgemeester Roep wordt uitgebreid met Economische zaken en Toerisme


- Portefeuille van wethouder Starreveld wordt uitgebreid met grondzaken en enkele strategische projecten: woningbouw Molenschot, Achter den Hoven-Gilze, Gilze-Zuid en spoorse doorsnijdingen.


- Portefeuille van wethouder Lavooij bestaat uit Ruimtelijke Ordening en Milieu en wordt uitgebreid met Onderwijs en WMO.


- Portefeuille van wethouder Dols bestaat uit Financiën, P&O, Bedrijfsvoering, Communicatie en Sociale zaken.

De coalitie Kern'75-PvdA-CDA bestaat uit de drie grootste partijen in de gemeenteraad na de verkiezingen van 3 maart jl. Daarmee is er een breed draagvlak gemeten in raadszetels en uitgebrachte stemmen maar ook kijkend naar achterban in het maatschappelijke veld van de coalitiepartijen. Dit is belangrijk in een bestuursperiode waarin ook moeilijke keuzes gemaakt en uitgelegd moeten worden als gevolg van de noodzakelijk bezuinigingen.

Datum bericht: 29 maart 2010