Raad van State


11 uitspraken gevonden

1. 200806537/1/V6 en 200806646/1/V6
datum van uitspraak: woensdag 31 maart 2010
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 4 - Hoger Beroep Vreemdelingen - Wet arbeid vreemdelingen
(Boetes Arbeidsinspectie voor Maastrichtse groothandel) Uitspraak over de boetes die de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op grond van de Wet arbeid vreemdelingen (Wav) heeft opgelegd aan een groothandel uit Maastricht. De minister heeft het bedrijf twee boetes van in totaal EUR 120.000 opgelegd, omdat er Poolse werknemers bij het bedrijf werkten zonder dat ze over tewerkstellingsvergunningen beschikten. De minister vindt dat dat nodig is, omdat de Poolse werknemers door een Pools bedrijf zijn uitgezonden om in Nederland voor de groothandel te werken. Naar de mening van de minister is het Poolse bedrijf weliswaar de formele werkgever, maar is de groothandel feitelijk werkgever van de Poolse mensen. Daarom had de groothandel voor tewerkstellingsvergunningen moeten zorgen. Het bedrijf is van mening dat de minister de boete niet had mogen opleggen. Volgens hem is het eisen van tewerkstellingsvergunningen voor Poolse werknemers in dit geval in strijd met het Europese recht. De Raad van State heeft partijen op 4 maart jl. medegedeeld dat hij van plan is prejudiciële vragen te stellen aan het Hof van Justitie van de Europese Gemeenschappen in Luxemburg over de uitleg van een aantal bepalingen in het EG-Verdrag. Het gaat om bepalingen waarin het vrij verkeer van diensten is geregeld. De groothandel heeft gereageerd op het voornemen van de Raad van State om prejudiciële vragen te stellen. De zaak is op 11 november jl. op zitting behandeld. De Raad van State heeft over dit onderwerp al eerder andere prejudiciële vragen gesteld aan het Hof van Justitie. Zie daarvoor de uitspraken van 29 juli 2009 in de zaken met nummers 200900248/1, 200804042/1 en 200801014/1. Die uitspraken zijn te vinden op de site.

2. 200807042/1/R1
datum van uitspraak: woensdag 31 maart 2010
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Noord-Brabant (Bestemmingsplan 'Buitengebied' van de gemeente Deurne) van Noord Brabant van het bestemmingsplan 'Buitengebied' van de gemeente Deurne. Het plan geeft een nieuwe regeling voor het hele buitengebied van Deurne. Een groot aantal partijen is in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Een deel van hen verzet zich tegen de regeling van de gemeente Deurne voor de zogenoemde 'noodwoningen' in het buitengebied. Deze noodwoningen zijn oude agrarische gebouwen die als woning worden gebruikt. Ook het gemeentebestuur van Deurne is in beroep gekomen bij de Raad van State. Het gemeentebestuur is het, samen met de motorclub 'De Bosrakkers', niet eens met de beslissing van het provinciebestuur om geen goedkeuring te verlenen aan het motorcrossterrein in de Liesselse bossen. Verder vinden meerdere agrarische bedrijven dat het bestemmingsplan onvoldoende uitbreidingsmogelijkheden biedt. De Raad van State heeft de zaak op 9, 10 en 11 november jl. op zitting behandeld.

3. 200900883/1/H1
datum van uitspraak: woensdag 31 maart 2010
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Vrijstelling bestemmingsplan gebruik
(Vrijstelling voor fly-over bij 24-Oktoberplein en M.L. Kinglaan in Utrecht)
Uitspraak over de vrijstelling die het college van burgemeester en wethouders van Utrecht heeft verleend voor een zogenoemde fly-over bij het 24-Oktoberplein en de M.L. Kinglaan in Utrecht. Om de fly-over te kunnen realiseren wordt de kruising van het plein en de laan gereconstrueerd. Twee inwoners van Utrecht zijn het niet eens met de vrijstelling. Volgens hen had het gemeentebestuur beter onderzoek moeten doen naar de verkeersintensiteit op de kruising. Ook had het gemeentebestuur de berekeningen van de luchtkwaliteit inzichtelijker moeten maken, aldus de inwoners. Het college zou over rapporten beschikken waarin van andere verkeerstellingen en andere prognoses wordt uitgegaan. De inwoners vragen zich af of het wel nodig is om een fly-over aan te leggen, omdat uit berekeningen zou blijken dat de nieuwe verkeerssituatie niet verschilt van de huidige situatie. De rechtbank in Utrecht heeft in februari 2009 een eerder beroep van de twee inwoners gegrond verklaard, omdat het gemeentebestuur van verkeerde regelgeving over luchtkwaliteit is uitgegaan. Toch heeft de rechtbank bepaald dat 'de rechtsgevolgen van de bouwvergunning in stand blijven', omdat wel aan de geldende luchtkwaliteitsnormen wordt voldaan. De inwoners zijn het niet eens met de uitspraak van de rechtbank en zijn daartegen in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De Raad van State heeft de zaak op 19 oktober jl. op zitting behandeld.

4. 200902355/1/M1 en 200909206/1/M1
datum van uitspraak: woensdag 31 maart 2010 proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Overige (Rechtmatigheid energieopslagsystemen in Almere) Uitspraak over het besluit van het college van gedeputeerde staten van Flevoland waarbij aan een echtpaar uit Almere te kennen is gegeven dat bestuursdwang zal worden toegepast als zij het gebruik van het energieopslagsysteem op hun perceel aan de Vijverbos niet staken. Het echtpaar heeft volgens het provinciebestuur zonder provinciale ontheffing boringen in de bodem verricht. De boringen waren nodig om het energieopslagsysteem met bodemwarmtewisselaars op een diepte van 44 meter te installeren. De uitspraak gaat ook over de weigering door het provinciebestuur om ontheffing te verlenen voor het plaatsen van de energieopslagsystemen in de zogenoemde boringsvrije zone. Op grond van provinciaal beleid is het in boringsvrije zones niet toegestaan om zonder ontheffing meer dan tien meter diep te boren. Volgens het provinciebestuur verstoort het energieopslagsysteem de temperatuur van het grondwater waardoor bacteriën vat kunnen krijgen op het grondwater. Daarom kan een ontheffing niet worden verleend, aldus het provinciebestuur. Het echtpaar kan zich niet vinden in de besluiten van het provinciebestuur en is daartegen in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vinden dat zij niet in overtreding zijn, omdat de provinciale verordening nog niet van toepassing was toen zij hun energieopslagsysteem installeerden. En volgens het echtpaar zou de daarvóór geldende provinciale verordening een energieopslagsysteem gewoon toestaan. Zie ook de uitspraak met zaaknummers 200902354/1 en 200909210/1 die de Raad van State eveneens op 31 maart a.s. openbaar maakt. Die uitspraak gaat ook over de weigering een ontheffing te verlenen en de toepassing van bestuursdwang voor een energieopslagsysteem, maar dan voor een perceel aan het Ludenbos in Almere. De eigenaren van dat perceel zijn tegen deze besluiten in beroep gekomen. De Raad van State heeft beide zaken op 9 februari jl. op zitting behandeld.

5. 200902395/1/M1
datum van uitspraak: woensdag 31 maart 2010
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Noord-Brabant (Bezwaren tegen actieplan luchtkwaliteit regio IJmond) Uitspraak over de vaststelling door het college van burgemeester en wethouders van Velsen van het actieplan 'luchtkwaliteit regio IJmond'. De luchtkwaliteitregels vereisen dat een actieplan wordt opgesteld als er overschrijdingen van de luchtkwaliteitsnormen zijn vastgesteld. In de gemeente Velsen, Beverwijk en Heemskerk zijn overschrijdingen geconstateerd voor stikstofdioxide. Het actieplan heeft als doel de luchtkwaliteit te verbeteren. Het plan bevat een omschrijving van de wijze waarop het gemeentebestuur de overschrijdingen wil voorkomen. Zo worden maatregelen genoemd om het verkeer beter te laten doorstromen, maar ook maatregelen om schonere bussen en vuilniswagens te laten rijden. De 'Vereniging Stationsweg en omstreken' is het niet eens met het plan en is daartegen in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vindt dat het gemeentebestuur beter had moeten aangeven welke concrete maatregelen er worden getroffen om tijdig aan de luchtkwaliteitsnormen te voldoen. De Raad van State heeft de zaak op 9 februari jl. op zitting
6. 200903784/1/R2
datum van uitspraak: woensdag 31 maart 2010
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Natuurbeschermingswet (Natuurbeschermingswetvergunning voor Brabants vleesvarkensbedrijf) Uitspraak over de vergunning die het college van gedeputeerde staten van Noord Brabant op grond van de Natuurbeschermingswet heeft verleend aan een vleesvarkensbedrijf in Heeze-Leende. Het bestaande vleesvarkensbedrijf ligt in de omgeving van het beschermde natuurgebied 'Leenderbos, Groote Heide & De Plateaux'. De Coöperatie Mobilisation for the Environment (MOB) vindt dat het provinciebestuur de vergunning niet had mogen verlenen. Volgens haar is de vergunning in strijd met de Europese Habitatrichtlijn. Verder had er volgens haar een zogenoemde 'passende beoordeling' gemaakt moeten worden, waarin de gevolgen van het vleesvarkensbedrijf voor het beschermde natuurgebied worden beschreven en beoordeeld. Daarom is de MOB tegen de vergunning in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De Raad van State heeft de zaak op 7 december jl. op zitting behandeld.

7. 200903910/1/V6
datum van uitspraak: woensdag 31 maart 2010
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 4 - Hoger Beroep Vreemdelingen - Wet arbeid vreemdelingen
(Boete Arbeidsinspectie voor studentenuitzendbureau en twee bedrijven) Uitspraak over de boetes die de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft opgelegd aan een uitzendbureau voor studenten uit Rotterdam, een groothandel in foodservice uit Ede en een importbedrijf uit Dordrecht. Het gaat om boetes op grond van de Wet arbeid vreemdelingen (Wav). De minister heeft het uitzendbureau een boete opgelegd van ruim EUR 470.000. De bedrijven kregen een boete van EUR 264.000 en EUR 260.000 omdat bij controles door de Arbeidsinspectie is geconstateerd dat er in totaal 58 studenten van buiten de Europese Unie voor de twee bedrijven aan het werk waren zonder dat de studenten in het bezit waren van
tewerkstellingsvergunningen. Het uitzendbureau had de vergunningen voor de studenten wel al aangevraagd, maar de Centrale organisatie Werk en Inkomen (CWI) had ze nog niet verleend. Bovendien werkten de studenten in strijd met de afspraken meer dan tien uur per week. Het uitzendbureau en de bedrijven vinden dat de minister de boetes had moeten verlagen, omdat zij ervan uit mochten gaan dat de CWI de vergunningen zou verlenen. De rechtbank in Rotterdam heeft in mei 2009 hun beroepen gegrond verklaard en de boetes verlaagd, omdat voor de studenten al eerder vergunningen waren verleend en verwacht kon worden dat het CWI ook nieuwe vergunningen zou verlenen. De rechtbank heeft de boetes nog verder verlaagd, omdat de rechtbank niet binnen twee jaar na het opleggen van de boetes uitspraak heeft gedaan in de drie zaken. Zowel het uitzendbureau en de twee bedrijven als de minister zijn tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het uitzendbureau en de bedrijven vinden dat zij de Wav niet overtraden, omdat de studenten gemiddeld niet meer dan tien uur per week werkten. Volgens de minister hadden het uitzendbureau en de bedrijven er niet van mogen uitgaan dat de CWI de vergunningen zou verlenen. De rechtbank had daarom de boetes niet mogen verlagen. De Raad van State heeft de zaak op 13 januari jl. op zitting behandeld.
8. 200905104/1/H1
datum van uitspraak: woensdag 31 maart 2010
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Bouwzaken (Vrijstelling en bouwvergunning voor uitbreiding Moordrechtflat in Capelle aan den IJssel)
Uitspraak over de vrijstelling en de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Capelle aan den IJssel heeft verleend voor de uitbreiding van de bestaande Moordrechtflat met ruim 130 seniorenwoningen en 2.600 m2 zorg- en serviceruimten. De Moordrechtflat bestaat uit twee torens van ieder tien bouwlagen en staat aan de Vincent van Goghrade, de Johan Jongkindrade en de Willem Mariskade, in de buurt van het NS station Capelle Schollevaar. Een inwoner uit Capelle aan den IJssel is het niet eens met het bouwplan en kwam daartegen eerder in beroep bij de rechtbank in Rotterdam. Volgens hem is de vrijstelling in strijd met het provinciale beleid over verdichting in bestaande wijken. Ook zouden er te veel woningen worden gebouwd en zou niet worden voldaan aan de regels voor luchtkwaliteit. Verder worden er te weinig parkeerplaatsen aangelegd, aldus de man. Ten slotte vreest hij voor verslechtering van de leefbaarheid in de wijk. De rechtbank oordeelde in juni 2009 dat het gemeentebestuur niet bevoegd was om vrijstelling te verlenen voor het bouwplan. De andere bezwaren van de man konden volgens de rechtbank niet slagen. Daar is hij het niet mee eens en daarom is hij tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De Raad van State heeft de zaak op 23 februari jl. op zitting behandeld.

9. 200905126/1/H1
datum van uitspraak: woensdag 31 maart 2010
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Bouwzaken (Bouwvergunning voor parkeergarage voor nieuw theater aan Amsterdamse Zuidas)
Uitspraak over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam heeft verleend voor een parkeergarage aan de Europaboulevard. De parkeergarage wordt gebouwd voor de bezoekers van een musicaltheater en een hotel in het gebied 'Kop Zuidas'. De bewonersvereniging van de 'Mirandabuurt' is het niet met de vergunning eens. Zij vindt dat er geen goed inzicht bestaat in de te verwachten verkeersbelasting op de Europaboulevard door de hoeveelheid bouwplannen voor dit gebied. Ook had het gemeentebestuur beter onderzoek moeten doen naar de luchtkwaliteit, aldus de bewonersvereniging. De rechtbank in Amsterdam oordeelde in juni 2009 dat het gemeentebestuur de bouwvergunning voor de parkeergarage beter had moeten motiveren. Volgens de rechtbank is namelijk niet zeker dat het musicaltheater, waarvoor de parkeergarage wordt gebouwd, er definitief zal komen. Het gemeentebestuur is het niet eens met deze uitspraak en is daartegen in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De Raad van State heeft de zaak op 23 februari jl. op zitting behandeld.

10. 200906407/1/M2
datum van uitspraak: woensdag 31 maart 2010 proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Ontgrondingenwet (Ontgrondingsvergunning voor project West Brabantse Waterlinie) Uitspraak over de vergunning die het college van gedeputeerde staten van Noord Brabant heeft verleend voor het ontgronden van ongeveer 60 hectare grasland, bos en natuurterrein aan de Ligneweg in Halsteren. De vergunning maakt het ook mogelijk ruim 200.000 m3 veen, klei, zand, teeltgrond en slib te ontgronden. De ontgronding vindt plaats in het kader van het project West Brabantse Waterlinie. Een aantal inwoners van Etten-Leur is tegen de vergunning in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vinden dat het provinciebestuur de vergunning had moeten weigeren, omdat hij geen rekening heeft gehouden met een lunet en een waterschans op een van de percelen. Ook had het provinciebestuur beter onderzoek moeten doen naar verontreinigingen in de bodem en naar de dieren- en plantensoorten die in het gebied voorkomen. De Raad van State heeft de zaak op 16 maart jl. op zitting behandeld.