Nuffic houdt jaarcongres over brain train

10/03/2010 14:22

Stichting Nuffic

Vijfde Nuffic-jaarcongres stelt brain train centraal

Topvoetballers doen het al meer dan een halve eeuw. Topacademici volgen hen steeds meer na: zij reizen van land naar land en van werelddeel naar werelddeel om arbeidscontracten af te sluiten daar waar het aanbod voor hen het interessantst is. Ze schieten nergens echt wortel.

Dit gaat niet meer alleen op voor onderzoekers, maar ook voor studenten: de meest getalenteerden onder hen brengen studieperiodes door in verschillende landen, zeker nu de studiefinanciering wereldwijd meeneembaar is.

Dit verschijnsel heet brain train. In tegenstelling tot het profvoetbal zijn hoger onderwijs en research & development in ons land nog niet op deze nieuwe trend ingespeeld. Aan de ene kant zien zij Nederlands toptalent over de grenzen verdwijnen, aan de andere kant zijn zij nog onvoldoende in staat academische globetrotters uit de rest van de wereld een optimale werkomgeving te bieden. Daardoor dreigt de Nederlandse concurrentiepositie op het gebied van hoger onderwijs, onderzoek en innovatie te verzwakken.

Brain train is het centrale thema van het vijfde Nuffic-jaarcongres, dat op dinsdag 30 maart 2010 plaats vindt in het Utrechtse Media Plaza. Hoofdsprekers zijn de Groningse psycholoog prof. dr. Douwe Draaisma en de Leidse filosoof dr. Bas Haring. Zij zullen respectievelijk de keynote speech en de slotbeschouwing houden. Daar tussenin zullen de honderden bezoekers een groot aantal gespecialiseerde workshops bijwonen over deelaspecten van de internationalisering zoals EVC (Elders of Eerder verworven Competenties), studentenhuisvesting, de wereldwijde branding van het Nederlands hoger onderwijs en grenslandenmobiliteit.

De Nuffic is de Nederlandse Organisatie voor Internationale Samenwerking in het Hoger Onderwijs. Het Nuffic-jaarcongres is bedoeld voor medewerkers aan universiteiten en hogescholen met internationalisering van onderwijs of onderzoek in hun takenpakket.

Op het Jaarcongres wordt tevens de Oranje Loper Award uitgereikt aan de instelling die naar het oordeel van de jury over de beste sociale opvang voor buitenlandse studenten beschikt

Deelname aan het congres kost 195 euro. Download een inschrijfformulier op www.nuffic.nl/jaarcongres. Daar ook het volledige dagprogramma






Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie,