Rijksvoorlichtingsdienst

Prinses Màxima bij oratie hoogleraar Prins Claus Leerstoel

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima der Nederlanden is dinsdag 30 maart in het International Institute of Social Studies in Den Haag aanwezig bij de inaugurele rede van professor Patricia Almeida Ashley, houder van de Prins Claus Leerstoel 2009/2011. In haar rede over maatschappelijk verantwoord ondernemen stelt professor Almeida Ashley de vraag of de verantwoordelijkheid voor verantwoord ondernemen voornamelijk bij het bedrijfsleven ligt.

Mevrouw Ashley is momenteel werkzaam aan de Universidade Federal Fluminense in Rio de Janeiro in Brazilië. Zij heeft een model ontwikkeld waarmee verschillende kanten van maatschappelijk verantwoord ondernemen geanalyseerd kunnen worden. Het model heeft in hoge mate bijgedragen aan academisch onderzoek op dit gebied en wordt ook buiten de academische wereld, door consultants en managers, veel gebruikt.

De Prins Claus Leerstoel in 'Development and Equity' is een wisselleerstoel op het gebied van ontwikkelingsvraagstukken en is ingesteld door het International Institute of Social Studies en de Universiteit Utrecht. Op deze leerstoel wordt elk jaar een uitmuntende jonge wetenschapper uit Afrika, Azië, Latijns-Amerika, de Caraïben of het Stille-Zuidzee benoemd. Prinses Máxima is voorzitter van het Curatorium van de leerstoel.

Het ISS is een internationaal academisch instituut waar onderzoek en onderwijs wordt verricht op het gebied van ontwikkelingsstudies. De studenten van het ISS - 300 à 400 per jaar - zijn afkomstig uit meer dan 60 landen, voor het merendeel ontwikkelingslanden. De nadruk ligt sterk op het uitwisselen van ervaringen en gezichtspunten. Het ISS werkt nauw samen met universiteiten in zowel Azië, Afrika als Latijns Amerika. Sinds 2009 is het ISS een onderdeel van de Erasmus Universiteit Rotterdam.