Ministerie van Justitie

Justitia tijdens Movies that Matter

Minister opent Camera Justitia tijdens Movies that Matter

Nieuwsbericht | 26-03-2010

Minister Hirsch Ballin heeft op 26 maart het Camera Justitia programma geopend tijdens het Movies that Matter Festival in Den Haag. Minister Hirsch Ballin opent Camera Justitia

Camera Justitia is een hoofdprogramma binnen het festival dat mogelijk is gemaakt door het ministerie van Justitie. Het programma omvat zeven films en debatten die aansluiten bij het werkterrein van het Internationaal Strafhof en de diverse tribunalen in Den Haag. Camera Justitia belicht de thema's mensenrechten en gerechtigheid vanuit verschillende invalshoeken met films en debatten over `transitional justice', internationale en zorgvuldige nationale rechtspraak en de strijd tegen straffeloosheid.

Deze thema's zijn nauw verbonden met het werkterrein van het ministerie van Justitie, zo benadrukte minister Hirsch Ballin tijdens zijn openingsspeech. "Letterlijk betekent "iustitia" rechtvaardigheid, gerechtigheid. Dat is waar het ministerie van Justitie voor staat: het bevorderen van een rechtvaardige samenleving die gevoed wordt door de kernwaarden van de democratische rechtstaat: vrijheid, gelijkwaardigheid en solidariteit. Waarden die u als cineasten in uw films en documentaires vorm geeft, gestalte geeft, een gezicht geeft. Het ministerie van Justitie heeft dit Camera Justitia programma daarom graag gesteund", aldus minister Hirsch Ballin.

Tijdens de openingsavond van Camera Justitia stond War Don Don op het programma; een film over de van oorlogsmisdaden verdachte Issa Sessay, die in Sierra Leone door een Special Court wordt berecht. Volgens de aanklagers is hij een oorlogscrimineel, verantwoordelijk voor gruwelijke misdaden tegen de menselijkheid. Volgens zijn verdedigers is hij een strijder tegen wil en dank, die burgers verdedigde en die een cruciale rol speelde in het beëindigen van de tien jaar durende burgeroorlog, die het land heeft verwoest.

Minister Hirsch Ballin reikt woensdag 31 maart de Camera Justitia award uit aan de maker van de beste film van het programma. Meer informatie over Camera Justitia is te vinden via onderstaande link.