Gemeente Heemskerk


dinsdag, 30 maart 2010

Inwoners van Heemskerk vereeuwigd in nieuw gemeentehuis

Kunstenaar Arthur Kleinjan roept inwoners van Heemskerk op om foto's van zichzelf in te sturen om hiermee een permanent kunstwerk te realiseren in het nieuwe gemeentehuis van Heemskerk. De foto's uit het dagelijkse leven van inwoners van Heemskerk, zal Kleinjan verwerken tot een abstract beeld dat wordt gegraveerd in de glazen wand die de scheiding vormt tussen de raadszaal en de publieke hal van het nieuwe gemeentehuis.

Inwoners van Heemskerk kunnen foto's van zichzelf insturen, tot 1 juli 2010, door deze te e-mailen naar mijnfoto@remove-this.heemskerk.nl. Voor meer informatie bekijk de website www.mijnfoto-heemskerk.nl.

Naar aanleiding van een landelijke competitie met ruim 200 inzendingen is de beeldend kunstenaar Arthur Kleinjan geselecteerd om een permanent kunstwerk te realiseren voor het nieuwe gemeentehuis van Heemskerk. Kleinjans ontwerp kenmerkt zich door de interactie met de bewoners door ze de mogelijkheid te geven te worden vereeuwigd in hun eigen gemeentehuis.

Tot 1 juli 2010 kunnen de bewoners foto's van zichzelf uit het dagelijkse leven, insturen via mijnfoto@remove-this.heemskerk.nl. Deze 'snapshots' worden daarna door de kunstenaar bewerkt tot een abstract beeld: de verzamelde foto's worden samengevoegd tot een collage en als lijntekening in de glazen wand gegraveerd. Door deze abstrahering van de foto's in contourlijnen zullen de mensen niet expliciet herkenbaar zijn en vooral een beeldende en symbolische betekenis krijgen.

Het ontwerp met de bewerkte afbeeldingen van de inwoners zal gemattteerd worden aangebracht op de glazen scheidingswand tussen de raadszaal en publieke entree hal. Doordat de lijnen worden uitgespaard met graveren blijven die delen transparant waardoor er ten dele zicht blijft bestaan op de raadszaal. Tegelijkertijd blijft de doorzicht gewaarborgd vanuit de raadszaal naar de inwoners/gebruikers in de publieke hal.
Het kunstwerk visualiseert dus op dubbelzinnige wijze de bewoners die in de raadszaal worden vertegenwoordigd.

Het kunstwerk wordt gepresenteerd aan het publiek in 2011, tijdens de opening van het nieuwe gemeentehuis.

---