Ministerie van Justitie

Centraal- en Zuid-Somalië blijven individueel beoordeeld

Aanvragen asielzoekers Centraal- en Zuid-Somalië blijven individueel beoordeeld

Nieuwsbericht | 30-03-2010

Minister Hirsch Ballin blijft asielaanvragen van Somalische asielzoekers individueel beoordelen. Hij zal geen groepsgewijze bescherming bieden aan asielzoekers uit Somalië.

Dat schrijft de minister vandaag in een brief aan de Tweede Kamer over de gevolgen van een uitspraak van de Raad van State. Hij geeft daarin aan dat de situatie in Centraal- en Zuid-Somalië wel heel zorgwekkend is, maar dat het niet zo is dat iedereen die daarnaar toe terugkeert een reëel risico op mensenrechtenschending loopt. In iedere individuele aanvraag wordt zorgvuldig beoordeeld of er risico op deze schending bestaat.

Somalische asielzoekers die na de zorgvuldige afweging niet in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning in Nederland, zullen moeten terugkeren. De Dienst Terugkeer en Vertrek bevordert in eerste instantie het zelfstandige vertrek van de afgewezen asielzoekers. Daarna is gedwongen terugkeer aan de orde. Hierbij zal gebruik worden gemaakt van reguliere, commerciële luchtvaartmaatschappijen, die vanaf een transitbestemming vliegen op verschillende bestemmingen in Somalië, waaronder Mogadishu. Vanuit andere landen, zoals het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Canada, Noorwegen en Denemarken vindt gedwongen terugkeer naar Somalië al op deze manier plaats.