GroenLinks Rotterdam



'Geef RET-controleurs judo-les'

De Rotterdamse GroenLinks-fractie wil dat controleurs van de RET 1 uur per week jodo-les krijgen aangeboden. Fractievoorzitter Arno Bonte doet dat voorstel morgen in het raadsdebat over agressie tegen RET-personeel. Met judo-techniek zouden controleurs beter in staat worden gesteld om zich tegen agressieve reizigers te verweren.

Vorige week werden vijf controleurs mishandeld door jongeren die waren bekeurd voor zwartrijden. Eén controleur liep daarbij een dubbele kaakbreuk op. De ondernemingsraad van de RET heeft naar aanleiding van dat incident gevraagd om een onderzoek naar extra maatregelen om het RET-personeel te beschermen. ,,We moeten dat verzoek heel serieus nemen", vindt Bonte. ,,Geweld tegen RET-medewerkers is onacceptabel. Ze hebben recht op middelen om gewelddadig gedrag van reizigers direct in de kiem te kunnen smoren."

De suggestie van de ondernemingsraad om de controleurs uit te rusten met pepperspray en wapenstokken ziet Bonte echter niet zitten. ,,Het risico dat die wapens in drukke trams of metrostations ook onschuldige reizigers treffen, is te groot. Bovendien loop je de kans dat zulke wapens juist extra geweld uitlokken." Met het aanleren van een paar eenvoudige judo-grepen kan volgens Bonte wel het gewenste effect worden bereikt. ,,Een klap of zelfs een messteek kan daarmee worden afgeweerd en agressieve reizigers kunnen effectief in bedwang worden gehouden."

Naast de jodu-les pleit GroenLinks voor meer RET-personeel in het openbaar vervoer en een snelle achtervang door de politie. ,,De pakkans moet flink omhoog, zodat reizigers die zich misdragen weten dat ze daar niet ongestraft mee wegkomen."