Gemeente Grave

Betrokken ouders zorgen voor succes leerstraf Alcohol

Herhaling voorkomen

Het afgelopen jaar namen 124 jongeren met succes deel aan de leerstraf Alcohol bij stichting Halt Oost-Brabant. Zij voorkwamen hiermee een verwijzing naar justitie. Het succes van de leerstraf komt mede door het betrekken van ouders. Het bereik van de ouders tijdens de leerstraf was in Oost-Brabant erg hoog. Bijna alle ouders waren bij de leerstraf aanwezig en in veel gevallen zelfs beide ouders. In vergelijking met andere regioâs is dat uniek.

Â

Leerstraf

De leerstraf is ontwikkeld samen met Novadic Kentron en ingezet in het regionale project âAlcohol 16min geen goed beginâ. Een leerprogramma dat zich alleen richt op jongeren is niet effectief. Je moet de omgeving erbij betrekken. Dat beoogt het meeste effect. De leerstraf wil ouders én jongeren zo goed mogelijk informeren over de gevolgen van alcohol en zo een minder geaccepteerd beeld van alcohol stimuleren. Doel is herhaling bij jongeren voorkomen, zodat ze niet opnieuw de fout ingaan.

Â

Cijfers

Tot nu toe namen 124 jongeren deel aan de leerstraf. De verdeling jongen-meisje is hierbij ongeveer 90%-10%. De meeste jongeren zijn tussen de 15 en 17 jaar oud. 34% van de jongeren is zelfs onder de 16 jaar. Een kwart van de jongeren is voor softdrugs verwezen naar Halt voor de leerstraf.

Â

Leerstraf Alcohol

Jongeren nemen deel aan de leerstraf als zij door de politie zijn aangehouden en er is alcohol in het spel. Bijvoorbeeld door drinken in openbare gebieden of een vernieling onder invloed. De leerstraf bestaat uit twee avonden en een huiswerkopdracht. Tijdens de eerste avond is er ook een bijeenkomst voor ouders. Zij gaan als ouders met elkaar in gesprek. De jongeren krijgen een programma gericht op: informeren over alcohol, confronteren met eigen gedrag en leren herhaling te voorkomen. Daarnaast kunnen jongeren die meer begeleiding nodig hebben een nazorgtraject krijgen.

Â

Onderzoek justitie

Er is in heel Nederland veel behoefte aan een aanpak voor jongeren die teveel drinken. Daarom wil justitie precies weten wat de effecten van de leerstraf zijn. Komend jaar laat justitie de leerstraf onderzoeken om te kijken of ze de leerstraf in heel Nederland kunnen inzetten. Nu gebeurt dat nog maar in enkele regioâs. De regio Oost-Brabant nemen ze in dit onderzoek mee.

Â