Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Ministerie van VROM

Wijkbezoek Eindhoven: "De energie spat er vanaf"

30-03-2010

Directeur-generaal Mark Frequin bezocht op maandag 29 maart 2010 namens minister Van Middelkoop de Eindhovense aandachtswijk Woensel-West. Hij was enthousiast over de rol van de bewoners in deze wijk: "Hier voel je beweging."

Op een braakliggend terrein, omgeven door een wit hek, verrijst de brede school van Woensel-West. Hier komen straks een kinderdagverblijf, een peuterspeelzaal, een basisschool, buitenschoolse opvang, een gymzaal, een consultatiebureau en een buurtontmoetingsruimte onder één dak. Vorig jaar stonden hier nog woningen. Deze zijn nu allemaal gesloopt. Maar de nieuwbouw heeft vertraging opgelopen. Daardoor is er een gat in de wijk ontstaan. De Turkse ondernemers zien door de sloop hun klandizie teruglopen. Maar straks staat hier een brede school, het SPIL-centrum (SPelen, Integreren en Leren), waar de hele buurt profijt van heeft.

Ouderinitiatief

Stienke de Jager startte samen met andere ouders een ouderinitiatief. Vier witte ouderparen stuurden hun kinderen naar de zwarte basisschool 't Palet. Ze hoopt dat anderen haar voorbeeld volgen en dat het SPIL-centrum straks een goede afspiegeling van de wijk wordt. Een gemengde school heeft voordelen, vindt ze: "Geen merkenrages, minder dure kinderfeestjes, kleine groepen en lekker dichtbij." De brede school gaat veel doen aan talentontwikkeling, door huiswerkbegeleiding en aandacht voor muziek, sport, kunst en cultuur. Frequin: "Jullie moeten volhouden om op hetzelfde niveau die inspanning te blijven leveren. De school is maar steen, het gaat er om hoe je hier invulling aan geeft. Uiteindelijk komt het op de ideeën van mensen aan."

De Tulp

Midden in de wijk, in een woonhuis aan de Edisonstraat, zit steunpunt De Tulp. In dit door woningcorporatie Trudo beschikbaar gestelde pand, begeleidt de GGZ bewoners die kampen met eenzaamheid, psychiatrische problemen of verslaving. In de woonkamer voelen ook vrouwen die moeilijk de deur uitkomen zich op hun gemak. Kwartiermaker Chiel Schroijen: "Ongeletterden komen hier met een brief aan de deur om te vragen wat er staat." Een Turkse vrouw die zelf depressief is geweest, geeft antidepressie cursussen. Omdat zij ervaringsdeskundige is, zijn haar cursussen een groot succes. Krachtwerker Jos van Gerven coördineert vanuit dit huis de samenwerking bij de `Achter de voordeur' aanpak. Hij kent alle bewoners die langer dan een half jaar in de wijk wonen.

Buurtonderneming

Steven Grevink en Fred Bergwerff zijn, vanuit de gemeente en vanuit corporatie Trudo, directeur van de Buurtonderneming Woensel-West. Zij combineren fysieke met sociale maatregelen. Daar sluiten ze buurtcontracten over met de bewonersraad, waar stevig over wordt onderhandeld. Via een `stoplichtsysteem' geven ze met de kleuren rood, oranje en groen aan welke projecten doorgaan. Frequin is erg enthousiast over de inzet van de bewoners in Woensel-West: "De energie spat er vanaf. Jullie moeten deze opwaartse lijn voortzetten. Hier voel je beweging. Er zijn zichtbare resultaten en er wordt met veel gevoel en verstand over gesproken. De bewoners doen het zelf en spreken de professionals aan. Mijn complimenten!"