Gemeente Delft

Grotius College Delft zelfstandig verder

Maandag 29 maart heeft wethouder Rensen, namens de gemeente Delft, de Stichting voor Openbaar Onderwijs Delft opgericht. Met het tekenen van de oprichtingsakte van deze stichting is de eerste stap gezet naar een (bestuurlijk) zelfstandig Grotius College. Tussen nu en augustus 2010 wordt gedaan wat nodig is om het bestuur van het Grotius College ook écht over te dragen aan de stichting. Vanaf dan gaat het Grotius College zelfstandig verder.

Omdat de Delftse leerlingenpopulatie langzaam krimpt en het Grotius College ook in de toekomst een volledig onderwijsaanbod wil blijven verzorgen, is meer bestuurlijke ruimte nodig. Het Grotius College kan na verzelfstandiging bijvoorbeeld samenwerking aangaan met andere partijen. Ook heeft het Grotius College vanuit een zelfstandige positie meer mogelijkheden om leerlingen buiten Delft aan te boren en haar ambities te verwezenlijken. Daarbij wordt onder meer gedacht aan versterking van het VMBO, de vorming van een vakcollege (met de Mondriaan Onderwijsgroep en het Samenwerkingsverband Praktijk Opleiding van de Bouw), de uitbouw van het tweetalig onderwijs tot internationaal onderwijs en de ontwikkeling van passend onderwijs voor leerlingen die extra begeleiding nodig hebben.

De Delftse openbare scholengemeenschap Grotius College staat sinds 1993 onder het bestuur en beheer van een bestuurscommissie van de gemeentewet. Begin 2009 is onderzoek gedaan naar de wenselijkheid en haalbaarheid van een verdere bestuurlijke verzelfstandiging van het Grotius College. De gemeenteraad van Delft heeft op 28 januari 2010 tot verzelfstandiging van het Grotius besloten.