Diëtisten niet positief over eenzijdige diëten als Dr Frank en Atkins


IJSSELSTEIN, 20100330 -- Slechts een enkele diëtist vindt de methoden Atkins, Montignac, of Dr. Frank verantwoord om mee af te vallen. Alleen dieetmethoden die uitgaan van een gevarieerde voeding, zonder nadruk op bepaalde voedingsstoffen als eiwitten en koolhydraten, zijn volgens diëtisten de beste afslankmethoden. Dit blijkt uit een vandaag gepubliceerd onderzoek van Nieuws voor diëtisten onder 803 diëtisten en 87 gewichtconsulenten op www.nieuwsvoordietisten.nl .

Diëtisten en gewichtsconsulenten behandelen vaak mensen met overgewicht. Opvallend is dat diëtisten vooral de zwaargewichten begeleiden. Het merendeel van de diëtisten begeleidt mensen een Body Mass Index (BMI) boven de 30. Bij gewichtsconsulenten hebben de cliënten vooral een BMI tussen de 25 en 30.

Bij overgewicht raden diëtisten en gewichtconsulenten vooral een gezonde voeding aan volgens de Richtlijnen Goede Voeding. Eiwitrijke, koolhydraatarme of vetbeperkte diëten worden duidelijk minder voorgeschreven, al heeft 3% van de diëtisten wel een voorkeur voor een koolhydraatbeperkte voeding.

Uit het onderzoek blijkt ook dat diëtisten en gewichtconsulenten goed bijhouden wat er aan dieetmethoden op de markt is. Van de ondervraagde diëtisten en gewichtconsulenten is 90% bekend met de op dit moment gangbare dieetmethoden. Daarbij zijn ze alleen positief over de methoden die uitgaan van een gevarieerde voeding en die aandacht besteden aan beweging en motivatie. De minst geschikte diëten vinden zij het Dr. Frankdieet, Atkins en Montignac.