Gemeente Tilburg

Tilburgerse mantelzorgers blij met waardebon

"Een leuke attentie, het geeft de burger moed"

Tilburgse mantelzorgers zijn blij met de waardebonnen die Loket Z uitreikt. Dat blijkt uit een eerste evaluatie, die het PON in opdracht van de gemeente heeft uitgevoerd. In de eerste vijf maanden hebben 340 mantelzorgers een bon gekregen. Voor hulp van een klussendienst, een grote schoonmaak, de senioren oppascentrale, een bloemetje, een bezoek aan de bioscoop of een lekkere lunch. Vrijwel alle mantelzorgers voelen zich door dit initiatief erkend en gewaardeerd. "Een leuke attentie, het geeft de burger moed", was een van de reacties van de mantelzorgers.

Het PON heeft zowel mantelzorgers als loket Z medewerkers gevraagd naar hun ervaringen met de mantelzorgwaardebonnen. Wanneer de waardebonnen worden gebruikt, is vaak afhankelijk van de toestand van de verzorgde. Een aantal mantelzorgers bewaart hun bon voor een grote schoonmaak of de klussendienst voor als het echt nodig is. Anderen gebruiken hun bon het liefst als de verzorgde een goede periode heeft, zodat ze bijvoorbeeld samen kunnen gaan lunchen.

Nog 2.000 bonnen
De loketmedewerkers zijn positief over de waardebonnen. "Het houdt mantelzorg op het netvlies, het is fijn om mensen iets te kunnen geven, en het vormt een goede aanleiding voor een gesprek over mantelzorg", licht demissionair wethouder Gon Mevis (zorg en welzijn) toe.

Loket Z heeft nog ruim 2.000 waardebonnen voor mantelzorgers beschikbaar tot het eind van 2010. Mantelzorgers kunnen zelf een afspraak maken voor een gesprek met Loket Z, telefoon 0900-123 13 13.

Dit persbericht beschrijft activiteiten die horen bij de uitvoering van eerder vastgesteld beleid.