Ingezonden persbericht



- Persbericht -

SURFnet/Kennisnet start bijzonder ict onderwijsexperiment Ict maakt individuele begeleiding door docent mogelijk

Zoetermeer, 30 maart 2010 - Het SURFnet/Kennisnet Innovatieprogramma is een bijzonder onderwijsexperiment gestart. Kinderen uit groep 6, 7 en 8 van basisschool De Schakel in Eibergen krijgen drie weken lang les met behulp van de laatste ict-toepassingen als PDA's, podcasts, online communities en touchtables. Het is voor het eerst in Nederland dat een lange reeks van toepassingen in een geïntegreerde aanpak op een school wordt getest. Met het experiment wil het SURFnet/Kennisnet Innovatieprogramma aantonen dat ict de leerkracht in staat stelt beter in te spelen op de individuele behoeften van leerlingen. Het experiment wordt begeleid en geëvalueerd door TNO.

Het onderwijs kan tegenwoordig gebruik maken van tal van nieuwe technologieën, maar in de praktijk blijkt dat de vernieuwing beperkt blijft tot een selecte groep scholen of in testsettings. Op deze manier leidt technologische ontwikkeling niet echt tot didactische vernieuwing. Dit is een gemiste kans, vindt het SURFnet/Kennisnet Innovatieprogramma. Ict kan ervoor zorgen dat de les beter aansluit bij de individuele behoeften van leerlingen.

Ict maakt van leerkracht een talentontwikkelaar
Leerkrachten hebben behoefte aan flexibiliteit en de mogelijkheid om meer variëteit aan te bieden in de lesstof. Vooral in een klassikale omgeving is dat lastig. Ict zorgt ervoor dat leerkrachten hun tijd optimaal kunnen besteden, doordat veel werkzaamheden kunnen worden geautomatiseerd. Zo is een computer uitermate geschikt voor opdrachten waarbij veel herhaling noodzakelijk is. Ook nakijkwerk kan met behulp van ict worden beperkt, bijvoorbeeld door te toetsen met behulp van stemkastjes. Door een optimale tijdsbesteding kan de leerkracht een betere aansluiting zoeken bij de individuele behoeften van leerlingen. Zo wordt de leerkracht meer een talentontwikkelaar in plaats van overdrager van informatie.

Experiment: het leren van de toekomst
Om aan te tonen dat nieuwe technologieën een prominentere plek verdienen in het onderwijs, vindt van 22 maart tot 14 april het experiment 'het leren van de toekomst' plaats op basisschool De Schakel in Eibergen. Een klas leerlingen die bestaat uit samengevoegde groepen 6, 7 en 8, werkt gedurende drie weken het reguliere programma af, maar dan met moderne leermiddelen zoals PDA's, podcasts, online communities en touchtables. Met dit experiment wil het SURFnet/Kennisnet Innovatieprogramma onderzoeken of reeds beschikbare technologieën scholen in staat stellen om leerlingen een rijkere leeromgeving aan te bieden. Behalve een showcase van nieuwe technologie levert 'het leren van de toekomst' een uitgelezen kans om de ervaringen van leerlingen en docenten te peilen in een echte lessituatie. De onderzoeksresultaten worden in mei verwacht.

Meer weten? Op internet: www.hetlerenvandetoekomst.nl

Over SURFnet/Kennisnet Innovatieprogramma
Samen met voorlopers bij onderwijsinstellingen onderzoekt het SURFnet/Kennisnet Innovatieprogramma nieuwe technologieën en realiseert innovatieve ict-toepassingen voor het onderwijs. Het oplossen van onderwijs-vraagstukken staat hierbij centraal. Het programma inspireert en geeft een impuls aan het gebruik van vernieuwende ict in het onderwijs. Het SURFnet/Kennisnet Innovatieprogramma wordt gefinancierd door het ministerie van OCW. Meer informatie op www.surfnetkennisnet.nl.

Over SURFnet
SURFnet ontwikkelt en exploiteert innovatieve diensten voor het hoger onderwijs en onderzoek. Speerpunten zijn de netwerkinfrastructuur, authenticatie- en autorisatiediensten, en multimediale diensten om online samenwerking te bevorderen. Ongeveer één miljoen gebruikers in de doelgroep hebben toegang tot deze diensten. SURFnet maakt deel uit van SURF, waarin universiteiten, hogescholen en onderzoeksinstellingen samenwerken aan grensverleggende ICT-innovaties. SURFnet behoort al meer dan 20 jaar tot de grootste autoriteiten in Nederland op het gebied van internetcommunicatie. Meer informatie op www.surfnet.nl.

Over Stichting Kennisnet
Kennisnet ondersteunt en inspireert onderwijsinstellingen met onafhankelijke expertise en diensten bij het effectief gebruik van ict. Dat doen we onder meer door onderwijs en ict bij elkaar te brengen. Hierdoor ontstaan maximale leeropbrengsten. Kennisnet biedt als dé publieke ict ondersteuningsorganisatie alle onderwijs-instellingen in het basis-, voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs onafhankelijke expertise en diensten bij het effectief gebruik van ict. Op deze manier draagt Kennisnet bij aan de kwaliteit van het leren. Kennisnet. Leren vernieuwen. Kennisnet.nl.


- Einde persbericht -

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht