Brusselse Kliniek Sint-Jan opent gloednieuwe hybride cardiovasculaire zaal

30/03/2010 17:00

EVERAETS & CO

Brussel - 30 maart 2010 - In de Kliniek Sint-Jan opent het Brussels Heart Center vandaag zijn gloednieuwe hybride cardiovasculaire zaal. In deze hoogtechnologische ruimte zijn zowel hartheelkundige als interventionele cardiologische ingrepen mogelijk. In de meeste ziekenhuizen die over een hybride zaal beschikken is een angiocardiografische eenheid in een klassieke operatiezaal ingebouwd. In de Kliniek Sint-Jan hebben de diensten cardiologie en hartheelkunde, die samenwerken in het Brussels Heart Center, een angiocardiografische zaal aangepast aan de steriele werkvoorwaarden waaraan een operatiezaal moet beantwoorden.

Door een atmosferische overdruk ten opzichte van de omgeving krijgt men een speciale luchtproperheid (ISO 7). Het angiografisch materiaal is aan een brug bevestigd en via een railsysteem kan het in enkele seconden worden verwijderd uit het operatieveld. De tafel kan in de juiste posities worden gekanteld en de toevoer van de anesthesiegassen is voorzien zoals in een klassieke operatiezaal. De hybride zaal is tevens uitgerust met de meest moderne apparatuur om procedures die behoren tot de interventionele cardiologie en electrofysiologie mogelijk te maken.

Wat de interventionele cardiologie betreft, ligt de nadruk op de grote flexibiteit van de materiaalbrug en de tafel. Een coronarografie en angioplastie via radiale weg vormen geen probleem. Daardoor ligt het risico op complicaties ten gevolge van hemorragie aanzienlijk lager. De patiënt is na afloop van dit ambulante onderzoek ook vrijwel meteen mobiel.

Door middel van gesofisticeerde beeldvormingprogramma's kunnen alle ingrepen in de best mogelijke omstandigheden plaatsvinden. Zo wordt bijvoorbeeld het beeld van de intracoronaire stents versterkt om een correcte en complete plaatsing tegen de vaatwand mogelijk te maken. Bovendien is alle informatie te zien op één enkel beeldscherm met oneindige modulatie. Er kan tegelijkertijd gekeken worden naar momentopnames en oudere gearchiveerde beelden, scanners of MRI beelden, hemodynamische drukken, intracoronaire echografische beelden, labouitslagen enz... De brug kan ontzettend snel worden gedraaid en met één enkele injectie kan een 3D beeld van het hart worden gevormd. Dit laatste is nuttig voor electrofysiologische toepassingen en percutane aortaklepvervanging.

Hartheelkundige nieuwigheden

De gloednieuwe hybride cardiovasculaire zaal maakt het ook mogelijk om bij patiënten met een hoog heelkundig risico een aortaklepprothese in te planten zonder extracorporele circulatie. Na een punctie in de arteria femoralis in de lies kan een prothese worden ingeplant ter hoogte van de aortaklep annulus. Deze techniek is een combinatie van hartheelkunde en interventionele cardiologie en kan alleen maar in een hybride zaal worden uitgevoerd.

Verder is de hybride zaal ook uitermate geschikt voor ingrepen die een samenwerking tussen cardiologen en hartchirurgen vergen. Hieronder vallen implantatie van defibrillatoren, biventriculaire resynchroniserende pacemakers, hybride aorto-coronaire bypass zonder extracorporele circulatie van de anterior wand en angioplastieke percutane dilataties in andere delen van het hart.

Electrofysiologische nieuwigheden

Dank zij het brede multiprogrammeerbare scherm is de zaal ook geschikt voor de recentste electrofysiologische technieken, vooral voor de behandeling van voorkamerfibrillatie. Door het integreren van scopiebeelden met beelden van de linkervoorkamer die vroeger werden verkregen door scanner, of door 3D-reconstructie ter plaatse, beschikt de cardioloog nu over een uitzonderlijke omgeving om de catheters te localiseren. In de hybride zaal van het Brussels Heart Center zal het binnenkort ook mogelijk zijn om endocavitaire ablatietechnieken te koppelen aan heelkundige ablaties via thoracoscopie.

- einde persbericht-

Over het Brussels Heart Center

'Brussels Heart Centre VZW', kortweg BHC, is een samenwerkingsverband tussen de diensten voor cardiologie en hartchirurgie van de Kliniek Sint-Jan, Sint-Anna/Sint-Remi in Brussel en de Kliniek Saint-Pierrre in Ottignies. BHC is het grootste cardiologische privécentrum van het Brussels

Gewest, Vlaams- en Waals-Brabant. Door het gezamenlijke beheer van de cardiologische zorgprogramma's kan BHC zijn patiënten een medische infrastructuur en begeleiding van topniveau aanbieden.

Beeldmateriaal in bijlage / Bijschriften:

Foto1: Door middel van gesofisticeerde beeldvormingprogramma's kunnen alle ingrepen in de best mogelijke omstandigheden plaatsvinden.

Foto2: Dank zij het brede multiprogrammeerbare scherm is de zaal ook geschikt voor de recentste electrofysiologische technieken, vooral voor de behandeling van voorkamerfibrillatie.

Contact pers (niet geschikt voor publicatie):

Dr. Stefaan Vercauteren, cardioloog Brussels Heart Center, tel:

Isabelle de Meyere, communicatieverantwoordelijke Kliniek Sint-Jan, tel: +32 2 221 90 54 - +32 486 34 59 31 - idemeyere@klstjan.be

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel