Provincie Antwerpen

Samenwerking loont

Nieuwe mogelijkheden voor biomassastromen worden onderzocht in Europees samenwerkingsproject

----------
De stuurgroep van de Grensregio Vlaanderen - Nederland, het orgaan dat beslist over de verdeling en de toekenning van Europese fondsen, heeft tijdens haar zitting in het provinciehuis van West-Vlaanderen in Brugge, op 31 maart 2010 een aantal nieuwe projecten goedgekeurd met een belangrijke impact op onze grensregio. De middelen zijn afkomstig van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en worden via het Interreg IV A programma Vlaanderen - Nederland ingezet om over de grens samenwerking met onze Noorderburen te stimuleren. Gedeputeerde Ludo Helsen, vertegenwoordiger van de provincie Antwerpen in de stuurgroep, is verheugd dat onderstaand project werd goedgekeurd.

Energie Conversie Parken
In dit project werken vier Vlaamse en Nederlandse kennisinstellingen, onder leiding van VITO uit Mol, samen om de technische en economische haalbaarheid van een nieuwe, betere benutting van biomassastromen te onderzoeken. Vijf mogelijkheden voor het uitbouwen van een Energie Conversie Park (ECP) worden onderzocht. Belangrijk hierbij zijn de aanwezigheid van biomassastromen (wat voor biomassa en in welke intensiteit komt deze voor in de directe omgeving van een locatie), bedrijfactiviteiten en de omliggende energievraag. De bedoeling is om te komen tot een optimale benutting van het lokaal aanwezige biomassa-potentieel in een context van ongesubsidieerde en dus economisch zelfstandige exploitatie.

In de Provincie Antwerpen zal gekeken worden naar de verwerking van biomassastromen, gekoppeld aan de composteringsinstallatie van IOK - Intercommunale Ontwikkelingsmaatschappij voor de Kempen - in Beerse. Op termijn zijn er plannen voor een nieuwe KMO zone naast de betreffende site. Hierbij zal bekeken worden of een ECP kan zorgen voor de klimaatneutrale energievoorziening van deze site. In Beerse wordt gestreefd naar een gefaseerde uitbouw van een ECP, met de realisatie van de eerste installaties beoogd tegen 2013.

De totale kostprijs voor het gehele project met 5 locaties en de daarin vervatte kennisopbouw bedraagt 2.020.000 euro, de Europese financiering bedraagt 650.000 euro voor het totaalproject. Voor VITO hangt aan dit project een prijskaartje van 1.020.000 en is er een Europese financiering voorzien van 328.000 euro. De resterende financiering wordt verzorgd door Vlaamse en Nederlandse overheden en VITO zelf.

Europa werkt in de Provincie Antwerpen
Gedeputeerde Ludo Helsen, lid van stuurgroep namens het provinciebestuur Antwerpen, licht toe: "Ik ben verheugd dat de inspanningen die we als provincie geleverd hebben om promotoren te informeren en te begeleiden bij het indienen van hun Europees project, volop vruchten blijven afwerpen. Door te investeren in de Europese projectbegeleiding, stelt de Provincie Antwerpen enthousiaste projectondernemers zoals VITO nu in de mogelijkheid om verder uit te groeien tot een absolute kernspeler op het vlak van duurzame technologische innovatie. Dit project draagt ook bij aan die duurzame innovatie binnen de Kempen door het mogelijke resultaat dat in Beerse zou kunnen voortvloeien uit dit project. Door dit project scoren de Kempen dus op meerdere vlakken."



Provincie Antwerpen