Gemeente Medemblik

Koninklijke onderscheiding

Zondag 28 maart is het echtpaar J.R. (Rob) van der Heijden en E.A. (Elly) van der Heijden - Van den Akker in Medemblik benoemd tot lid in de Orde van Oranje Nassau. Beiden zijn gedecoreerd om hun grote belangeloze inzet voor de kerkelijke gemeenschap en vooral ook voor behoud van de culturele waarden in Medemblik en daarbuiten. De heer Van der Heijden is onder andere sinds 1970 organist van de Protestantse Gemeente Medemblik, sinds de oprichting van de stichting Pieter Backer Orgel in 1988 haar secretaris, sinds die tijd ook organisator van de vele orgelplus- en marktconcerten in Medemblik. Het Pieter Backer Orgel is een monumentaal en internationaal vermaard orgel uit 1671. Het is een voorbeeld van de 17e eeuwse Hollandse orgelbouw.

Maatschappelijk gebruik
Vanaf 2003 is de heer Van der Heijden secretaris van het college van kerkrentmeesters. Een college dat zich sterk in zet voor breed maatschappelijk gebruik van de Bonifaciuskerk. Bijvoorbeeld via de muziekschool, Bontheater, boekenmarkt en openstelling met rondleidingen in de zomer. In het verleden was Van der Heijden onder andere ook vanaf 1990 elf jaar lang regelmatige begeleider van de gemeentezang in andere gemeenten (Warmenhuizen, Opperdoes en Nieuwe Niedorp) en tussen 1976 en 2007 dirigent en begeleider van het Dubbelkwartet Bonifaciuskerk.

Verrast
Echtgenote Elly van der Heijden is vanaf 1972 vrijwilliger bij de Protestantse Gemeente Medemblik. Organiseerde de crèche tijdens de kerkdiensten, was van 1988-1996 ouderling en in de periodes 1991-1996 en 2001-2003 scriba, en van 2003-2009 voorzitter van de diaconie van de Samen-op-weg-gemeente Medemblik. Sinds 2009 is zij visitator namens de classis Hoorn-Enkhuizen. Verder is zij vanaf 1988 vrijwilliger bij de Stichting Pieter Backer Orgel. Mevrouw Van der Heijden was op de hoogte van het `speldje' voor echtgenoot Rob maar was compleet verrast toen ook zij de onderscheiding ontving. Burgemeester Van Eijk: `De grote belangeloze inzet voor de kerkelijke gemeenschap in Medemblik, maar vooral ook voor behoud van de culturele waarden in Medemblik en daarbuiten is voor mij aanleiding om de aanvraag voor de heer en mevrouw Van der Heijden van harte te ondersteunen'.