GroenLinks

Uitslag ANWB-ledenpeiling is tik op de vingers voor sceptici kilometerheffing

31 maart 2010

De leden van de ANWB geven de partijen die de kilometerheffing willen saboteren een fikse tik op de vingers. "Mensen zien heel goed in dat er meer moet gebeuren om het land bereikbaar en leefbaar te houden, dan enkel het uitrollen van extra asfaltstroken. Niks doen is nu geen optie". Dat zegt GroenLinks-Tweede Kamerlid Ineke van Gent in reactie op de uitslag van de ANWB-ledenpeiling vandaag.

GroenLinks is blij dat twee derde van de deelnemers aan de ANWB-peiling het principe van het besprijzen van het autoverkeer ondersteunt. "De Kamer heeft de stekker te vroeg uit de heffing getrokken, opmerkelijk genoeg blazen de automobilisten de discussie nu weer nieuw leven in", zegt Van Gent.

Een pijnpunt blijft de spitsheffing. "Ik snap best dat ANWB-leden niet op een heffing zitten te wachten. Maar de realiteit is dat steden met een spitsheffing bereikbaar blijven. Naast de broodnodige investeren in openbaar vervoer natuurlijk. Want hoe breed je een weg ook maakt, bij de stad loopt het in de spits vast. Niet voor niets vragen alle grote steden, de VNG en het IPO om deze maatregel".

GroenLinks vindt dat afbouw van de belasting op personenauto's en motorrijwielen (BPM) beter gestopt kan worden. Dat is uiteindelijk een heel geschikt middel om zuinige autos goedkoper en smerige autos duurder te maken.

Ineke van Gent