Ministerie van Defensie

Eerste juridische shura in Uruzgan

31 maart 2010, 11.46 uur


In de Afghaanse provincie Uruzgan is gisteren voor het eerst een juridische shura gehouden. In het huis van het Provinciaal Reconstructie Team (PRT) in Tarin Kowt kwamen onder anderen de burgemeester, de openbare aanklager, en de provinciale rechtbank bijeen. Ook Jennes de Mol, civiel vertegenwoordiger van de Task Force Uruzgan, was aanwezig.

De bijeenkomst was bedoeld om te discussiëren over het Afghaanse rechtssysteem. In Afghanistan communiceren de hoofdrolspelers op het gebied van recht onvoldoende met elkaar. Hierdoor worden te weinig rechtszaken behandeld, blijven verdachten soms te lang in de gevangenis zonder proces en functioneren rechtbanken onvoldoende. Ook is er sprake van personele onderbezetting in het gehele rechtssysteem.

Vertrouwen

Afghanse deelnemers aan de shura tijdens de gesprekken - Foto: ministerie van Defensie

Door de huidige problemen kloppen te weinig burgers aan bij de rechtbank. Om hier verandering in te brengen moet de bevolking meer vertrouwen krijgen in het Afghaanse recht. In 2006 begon Nederland vrijwel vanaf de grond met het opbouwen van het Afghaanse rechtssysteem. De Mol: "Samenwerking is de sleutel tot het bereiken van een ordelijk, geloofwaardig en rechtvaardig Afghaans rechtssysteem. En deze shura is een belangrijke stap in die richting."

Voice of Uruzgan

Na afloop zijn interviews gegeven voor de radiozender Voice of Uruzgan, zodat de lokale bevolking zich bewust kan worden van het rechtssysteem en er meer vertrouwen in krijgt.

Groepsfoto van de deelnemers - Foto: ministerie van Defensie

De juridische shura werd georganiseerd door Europese Politie Missie EUPOL en het PRT. Ook werken deze partijen aan justitiële infrastructuur, zoals het inrichten van de rechtbank in Tarin Kowt en de bouw van een gevangenis.