Provincie Limburg

Nieuws en persberichten

Veiligheidshuizen krijgen 3,3 ton subsidie
Limburgse veelplegers minder snel opnieuw in de fout

De zes veiligheidshuizen in Limburg krijgen van de Provincie Limburg een subsidie van 335.000,-. De veiligheidshuizen dragen bij aan een veiliger Limburg, zo blijkt uit cijfers. Steeds minder criminelen gaan opnieuw in de fout.

Landelijk bleek dat in 2002 nog 59 procent van alle vrijgekomen gedetineerden binnen twee jaar opnieuw achter slot en grendel kwam te zitten. In 2006 was dat percentage gedaald tot 54 procent, met name door de komst van de zogeheten veiligheidshuizen. Hier worden met name veelplegers en notoire overlastveroorzakers persoonsgericht begeleid. In de veiligheidshuizen werken overheid, justitie en zorgpartners onder één dak samen zodat delinquenten veel effectiever worden aangepakt.

Medio vorig jaar werd al berekend dat elke euro die in de veiligheidshuizen worden geïnvesteerd zichzelf terug betaalt in een kosten besparing voor de maatschappij en de strafrechtspleging van tussen de 1,38 en 2,20. Daarnaast rapporteerde de minister van Justitie in oktober vorig jaar dat veelplegers die vanuit het veilligheidshuis een maatwerktraject hadden gekregen minder snel opnieuw in de fout gaan.

In Midden-Limburg bleek bijvoorbeeld dat 35 procent van de behandelde veelplegers geen strafbare feiten meer pleegden in 2008 en dat 31 procent minder delicten werden gepleegd ten opzichte van 2006 en 2007. Bij jeugdige veelplegers nam het aantal delicten met 32 procent af. In Maastricht kwam 56 procent niet meer in aanraking met de politie na de aanpak in het veiligheidshuis.

Na de zomer worden nieuwe cijfers gepubliceerd over het effect van de Limburgse veiligheidshuizen door criminoloog/onderzoeker Peter Nelissen in Maastricht. Gedeputeerde Noël Lebens vindt de financiële bijdrage gerechtvaardigd. ,,Slechts een kleine groep daders is verantwoordelijk voor een relatief groot aandeel in de ervaren overlast en criminaliteit. Door een effectieve aanpak van deze criminaliteit en overlast kan het onveiligheidsgevoel van burgers worden verminderd. Na drie jaar geïnvesteerd te hebben in de Limburgse veiligheidshuizen ben ik van mening dat de veiligheidshuizen een waardevolle bijdrage leveren aan de veiligheid in de maatschappij. Om een verdere professionalisering te bewerkstelligen levert gedeputeerde Lebens vanuit zijn programma Investeren in Steden en Dorpen een bijdrage in de procesmatige ontwikkeling van de veiligheidshuizen.

31-3-2010 11:38