Partij van de Arbeid

Partij van de Arbeid


Den Haag, 31 maart 2010

Vragen van het lid Wolbert (PvdA) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

over een Drentse zorgboerderij die langdurig ondermaats presteert en tegelijkertijd het kwaliteitscertificaat van de vereniging Landbouw en Zorg heeft gehaald


1. Bent u op de hoogte van het bericht dat er opnieuw een Drentse zorgboerderij onder verscherpt toezicht van de inspectie is gesteld? {1}


2. Hoe is het mogelijk dat deze zorgboerderij langdurig onder de maat presteert maar in dezelfde periode wel een kwaliteitscertificaat van de Vereniging Landbouw en Zorg heeft behaald?


3. Wat is het belangrijkste verschil tussen hetgeen de inspectie onder kwaliteit van zorg verstaat en de criteria die de vereniging landbouw en zorg hanteert bij het toekennen van het kwaliteitscertificaat?


4. Kan uit deze gang van zaken worden geconcludeerd dat het kwaliteitscertificaat van de vereniging landbouw en zorg geen indicatie geeft voor de prestaties van een instelling op het terrein van de Kwaliteitswet Zorginstellingen?


5. Wat is de rol van de budgethouder bij de inkoop van zorg op basis van een pgb? Is de budgethouder gehouden aan het inkopen van kwalitatief goede zorg?


6. Kan het zorgkantoor, bij de toetsing van de bestedingen van de budgethouder, ook kwalitatieve criteria hanteren?


7. Zou het helpen, wanneer een budgethouder aan het zorgkantoor vooraf toestemming zou moeten vragen om het budget bij een bepaalde aanbieder te mogen besteden?


8. Zijn ouders verantwoordelijk te stellen wanneer zij zorg ingekocht blijken te hebben die door de inspectie als zeer risicovol wordt getypeerd?

{1} DvhN, 29 maart 2010



Partij van de Arbeid