FNV


31-3-2010

`Bedrijfsgezondheidszorg op een koopje'

"Wat de FNV betreft doen we dingen dus in de goede volgorde. Eerst de werkplek in orde maken. En daarna kan je vanuit dit perspectief praten over gezondheidsmanagement en leefstijl." Aldus een kritische Agnes Jongerius in een toespraak bij Boaborea, de brancheorganisatie van onder andere arbodiensten.

Dus bedrijfsfitness, lunchwandelingen, gezonde kantinemaaltijden, allemaal prima volgens de FNV-voorzitter. Maar eerst moeten risicofactoren voor werknemers aangepakt worden, zoals werkdruk, rsi en gevaarlijke stoffen.

Spelregels op het werk Jongerius constateerde dat werkgevers de neiging hebben de verantwoordelijkheid voor gezondheid naar de werknemers te verplaatsen. "Door de nadruk te leggen op gezondheidsrisico's buiten het werk, wint de gedachte aan populariteit dat het eigenlijk je eigen schuld is wanneer je ziek wordt. Het accent komt dan te liggen bij je eigen leefwijze. En de aandacht voor `spelregels op het werk' verslapt."

Preventie De FNV-voorzitter kraakte harde noten over de bedrijfsgezondheidszorg in Nederland. Die moet hier volgens haar op een koopje: "De huidige bedrijfsgezondheidszorg is vooral gefocust op verzuim en het zieke individu. Daardoor komt de bedrijfsarts onvoldoende toe aan preventie, het voorkomen dat werknemers ziek worden."

Werknemersarts Jongerius uitte dezelfde kritiek als onlangs haar collega Leo Hartveld. Die zette grote vraagtekens bij de onafhankelijkheid van de bedrijfsarts en pleitte voor een onafhankelijke werknemersarts.

Meer informatie Lees ook ons nieuwsbericht (inclusief speech van Leo Hartveld) 'FNV wil onafhankelijke werknemersarts naast bedrijfsarts' van 22 maart jl. Hieronder kun je de speech downloaden die Agnes Jongerius vanmiddag hield op het symposium van Boaborea.