KNHS

FEI lanceert database controle op verboden medicatie, KNHS hanteert dezelfde lijst als de FEI
31 maart 2010
doping

ERMELO (KNHS) De FEI heeft vanaf maandag 29 maart een online database beschikbaar waar direct gecontroleerd kan worden of een bepaald medicijn tot de Verboden Stoffen lijst behoort. De KNHS hanteert dezelfde lijst als de FEI. De controle op ongeoorloofde middelen is een onderdeel van het welzijnsbeleid van de KNHS, met als doel de paardensport zuiver te houden, het welzijn van de paarden en pony's die worden uitgebracht op KNHS-wedstrijden te waarborgen en eerlijke concurrentie te bevorderen.

Vanaf 5 april is de zogenoemde Equine Prohibited Substances List van kracht. Om internationale deelnemers zo volledig mogelijk te informeren of bepaalde medicijnen of werkzame stoffen uit medicijnen op deze lijst voorkomen heeft de FEI een online database gelanceerd, waar deze gegevens direct gecontroleerd kunnen worden.

Met ingang van de nieuwe Equine Anti Doping and Controlled Medication Regulations , wordt alles wat niet toegestaan is om te gebruiken tijdens een evenement, ongeacht waar de stof onder gerubriceerd is, Prohibited Substance genoemd. Stimulerende middelen die normaal gesproken niet gebruikt worden in de paardensport worden Banned Substances genoemd, medicatie welke veelal gebruikt worden in de paardensport, maar verboden zijn te gebruiken tijdens het evenement, worden Controlled Medication Substances genoemd.

De nieuwe online database is een voor alle gebruikers ( deelnemers, dierenartsen, officials, organisators, managers, coaches en grooms) handig en gebruiksvriendelijk hulpmiddel. FEI Veterinair Directeur Graeme Cooke zegt: iedereen is bekend met op deze manier in een database zoeken. Ik nodig alle betrokkenen binnen de paardensport uit om op onze website www.feicleansport.org te bekijken hoe ongecompliceerd de database is in gebruik. Er wordt direct weergegeven welke stoffen verboden zijn volgens de FEI reglementen. Verkeerd gebruik van medicatie/stoffen is een bedreiging voor de welzijn van het paard. De FEI doet al het mogelijke om te zorgen dat alle betrokkenen de nieuwe reglementen begrijpen en naleven. Heel belangrijk, aangezien conform de nieuwe reglementen een sanctie van minimaal twee jaar staat op bewezen gebruik van Banned Substances.

In de database staan alle stoffen (circa 1200) die voorkomen op de Equine Prohibited Substances List. Er worden gedetailleerd weergegeven wat de omschrijving van een stof is, en waarvoor het in het algemeen wordt gebruikt. Daarnaast staan er een aantal bekende merknamen in de database, maar de lijst met merknamen is niet volledig.

Gedetailleerde instructie over gebruik van de database is beschikbaar op de FEI website. Tevens is het per stof/medicijn mogelijk een feedback formulier in te vullen om uw mening te geven over de verkregen informatie over de betreffende stof.

Het wordt sterk aangeraden om voorafgaand aan het toedienen van de medicatie in de database te zoeken niet op merknaam te zoeken, maar op de actieve stoffen, aangezien merknamen van land tot land zeer kunnen verschillen en bovendien kunnen wijzigen.

De database wordt regelmatig vernieuwd. Wanneer er stoffen aan de Equine Prohibited Substances List worden toegevoegd, zullen deze tevens worden toegevoegd in de database. Gebruik van nieuwe stoffen leidt pas tot een overtreding wanneer deze minimaal 90 dagen op genoemde lijst voorkomen.

Kijk voor alle benodigde informatie (Equine Prohibited Substance List, database, nieuwe FEI Reglementen etc.) op de FEI website: www.feicleansport.org . Onderstaand enkele handige links: De Athletes gebruikershandleiding.

Klik hier Voor uitleg over de dopingtesten.