Raad voor de Rechtspraak


Rechtspraak op maat goed beoordeeld

Den Haag, woensdag 31 maart 2010

Gespecialiseerde gerechten zijn wenselijk en noodzakelijk in de moderne complexe samenleving. Dat is de voornaamste conclusie van een tweejarig onderzoek, uitgevoerd door de juridische faculteit van de Radboud Universiteit Nijmegen in opdracht van de Raad voor de rechtspraak.

Het rapport 'Specialisatie loont?!' onderzocht de ervaringen die partijen, rechters, advocatuur en wetenschappers hebben met vijf gespecialiseerde gerechten: de Ondernemingskamer van het gerechtshof Amsterdam, de Octrooikamer van de rechtbank Den Haag, de voorziening voor grote bestuursrechtelijke mededingings- en telecommunicatiezaken en de `natte' kamer van de rechtbank Rotterdam, en het College van Beroep voor het bedrijfsleven.

Vooroordelen
Het rapport rekent ook af met enkele hardnekkige vooroordelen. Gezien het geringe aantal zaken lijken grote ondernemingen hun geschillen liever niet voor te leggen aan de overheidsrechter. Wat betreft de door ons benaderde ondernemingen en het soort zaken waarvoor de specialistische voorziening bestaat is dit niet het geval. Noch arbitrage, noch bindend advies of mediation bleken voor dit soort zaken daadwerkelijk een alternatief te vormen. Ook het beeld dat buitenlandse specialistische voorzieningen per definitie beter zijn wordt aangescherpt. De respondenten, uit zowel het bedrijfsleven als de advocatuur, gaven aan weinig ervaring te hebben met buitenlandse voorzieningen; kennis hierover baseert men veelal op `horen zeggen.' En wie wel concrete buitenlandse ervaring had stelde dat deze geen aanleiding of aanknopingspunten tot verbetering bood.

De concrete ervaringen van tientallen ondernemingen met bovengenoemde gerechten vormen het uitgangspunt van het onderzoek. Deelnemende bedrijven mogen niet met naam genoemd worden, maar komen voor in de AEX of AMX, op de lijst van 500 grootste bedrijven in Nederland van Fem Business of op de lijst van de 2000 grootste bedrijven ter wereld. De onderzochte zaken betreffen civielrechtelijke geschillen tussen bedrijven en aandeelhouders, bedrijven onderling en bestuursrechtelijke geschillen tussen bedrijven en de overheid. Aanleiding voor deze klantgerichte opzet is een Memorie van Toelichting uit 2001 die stelde dat de rechterlijke macht meer zicht moest krijgen op de wensen en klachten van `klanten.'

Onderzoeksvragen
De positieve conclusie van het onderzoek ontstijgt de rechtspraak. Literatuuronderzoek heeft uitgewezen dat de kwaliteit van gerechtelijke infrastructuur belangrijk is voor economische ontwikkeling. De focus van het onderzoek lag daarom op een vlak waar beide zaken elkaar meer en meer raken, het internationale handelsverkeer. De belangrijkste vragen die het rapport behandelt, "hoe goed doet de specialistische Nederlandse rechter het in de ogen van grote ondernemingen? Welke eisen stellen grote ondernemingen aan kwalitatief goede rechtspraak? Voldoen de vijf gespecialiseerde gerechtelijke voorzieningen hieraan? Welke wensen en suggesties voor verbetering hebben grote ondernemingen? En wat is kwaliteit wanneer het gaat over rechtspraak?"

Over de auteurs
Dr. Anita Böcker is rechtssocioloog en werkzaam bij het Instituut voor Rechtssociologie van de juridische faculteit van de Radboud Universiteit Nijmegen. Eerder verrichtte zij onder meer onderzoek naar de toetreding van juristen uit etnische minderheden tot de rechterlijke macht.

Dr. ir. Tetty Havinga is Universitair Hoofddocent bij het Instituut voor Rechtssociologie van de Radboud Universiteit Nijmegen. Zij verricht onderzoek op diverse terreinen waaronder de relaties tussen het bedrijfsleven en recht, regulering van voedsel, beleidsuitvoering, arbeidsrecht en gelijke behandeling.

Dr. Alex Jettinghoff is als onderzoeker verbonden aan het Instituut voor Rechtssociologie van de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij doet onderzoek naar geschilhantering door bedrijven en het beroep op de rechter, contractuele relaties in het bedrijfsleven, juristen en rechtsontwikkeling en recht en oorlog.

Prof. mr. Carla Klaassen is hoogleraar burgerlijk recht en burgerlijk procesrecht aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Daarvoor was zij advocaat in de sectie ondernemingsrecht bij Stibbe. Zij heeft vele publicaties op haar naam staan, zoals het handboek Nederlands Burgerlijk procesrecht (Deventer 2007), waarvan zij co-auteur is. Verder is Klaassen o.a. raadsheer-plaatsvervanger bij het gerechtshof Arnhem en hoofddocent van de Grotius specialisatieopleiding Onderneming & aansprakelijkheid.

Dr. Laurens Bakker is rechtsantropoloog en verbonden aan het Instituut voor Rechtssociologie en het Instituut voor Culturele Antropologie en Ontwikkelingsstudies van de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij publiceerde over toegang tot grond en rechtspolitiek in Indonesië en doet momenteel onderzoek naar de positie en rol van civiele milities in dat land. Daarnaast onderzoekt hij onderzoek het voorkomen van op sharia gebaseerde geschillenbeslechting in Nederland.

Meer informatie
Voor meer informatie over dit onderzoek kunt u contact opnemen met persvoorlichter Michiel Boer via 070 - 361 97 58/ 06 - 510 987 96 of per mail m.boer@rechtspraak.nl

Bron: Centrale redactie rechtspraak.nl Datum actualiteit: 31 maart 2010 Naar boven